fbpx

Uradi sam: Bez greške ofarbajte svoj nameštaj

stocic

1. Išmirglajte nameštaj pre farbanja

 

U mnogim tutorijalima se tvrdi kako šmirglanje nameštaja pre farbanja nije potrebno. Isto tako, na mnogim prajmerima i farbama stoje uputstvo da nije potrebno šmirglati. Međutim, šmirglanje svih površina brusnim (šmirgl) papirom P150 jeste neophodno. Budite pažljivi kako ne biste oštetili površinu. Cilj je da se površina učini samo malo grubljom kako bi osnovni sloj imao za šta da se “uhvati”.

 

Ukoliko postoje stari slojevi boje na nameštaju, potrebno je koristiti grublju šmirglu granulacije 80 – 100 i detaljnije išmirglati.

 

2. Uklonite ostatke nakon šmirglanja

 

Vlažnom krpom prebrišite išmirglane površine, ali nemojte koristiti papir jer se lako cepa.

3. Nanesite osnovnu boju (prajmer)

 

Za nanošenje osnovnog, zaštitnog sloja koristite mali sunđerasti valjak. Za teže dostupne delove koristite četku. Ostavite da se osuši prema uputstvima sa konzerve. Kada se prajmer osušio, išmirglajte površine finijim brusnim papirom 220 – 240  i očistite ih krpom.

4. Farbanje

 

Malim valjkom nanesite tri tanka sloja polusjajne boje. Sačekajte prema uputstvu između svakog farbanja da se sloj osuši. Važno je da pre sledećeg farbanja ošmirglate površinu ukoliko ima viška boje ili ostataka drveta i očistite svaki put čistom krpom. Veoma je bitno da krpa bude čista ida se ukloni svaka trunka pre nego što se nanese završni sloj koji je providan.

5. Nanesite završni sloj

 

Novim valjkom nanesite tanak zaštitni premaz u sjaju na bazi vode. Premaz nanesite veoma lagano pazeći da ne ostaju balončići i da površina bude glatka.  Ostavite da se osuši 72 sata pre korišćenja.

 

Prethodni tekstIzaberi sport
Sledeći tekstDa li ste znali: Moljci
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".