fbpx
spot_img

Ivica Pekar

Foto: Marko Marković
Foto: Marko Marković

Pao sam. Pao i dobio domaći zadatak da ustanem. Nije lak domaći. I nisam ga dobio prvi put. Domaći je uvek sve teži i teži. Valjda to tako treba da bude. Sticanjem novih saznanja pripremam se i za praktičnu primenu. Ne kaže se za džabe da je život jedna velika škola. Sa sticanjem novih znanja i praktičnom primenom…i izradom domaćih zadataka.

A ja bih samo dodao i da je škola jedan veliki život i da svaki čovek školu upravo tako treba da posmatra. Pogledajte samo koliko sklopismo divnih prijateljstava tokom školovanja, koliko stekosmo simpatija…a i prvih ljubavi…tokom školovanja i u baš toj školi, baš na tom fakultetu. Koliko novih iskustava doživesmo i koliko po prvi put okusismo med, a i čemer…Život je škola, škola je život.

Svoj domaći zadatak radio sam u bolnici. U jednoj sobi – učionici. I tu upoznah nove drugare…i drugara. Ivicu. Došao iz jednog grada koji je u blizini da bi otišao „na skener“. Došao je u četvrtak, u petak je uradio snimak i posle toga je bilo planirano da se vrati sanitetskim vozilom svog grada u svoj rodni grad. Petak je prošao. Prošla je subota. Prošla je nedelja. Prošao je ponedeljak. Evo, polako prolazi i utorak. A Ivica je još tu. Nekako svima nama koji jedva čekamo da nam bude bolje i izađemo iz bolnice, Ivica je postao simbol čekanja.

Ivica je Pekar. Mesi testo koje mu je život zamesio. Kao i svi mi. Samo, Ivica je majstor. Zna tačno koliko se čega stavlja u testo. Preko dvadeset godina radi taj posao. Ima velike šake i duge prste. Nije testu lako dok ga propušta kroz šake. A nije lako ni Ivici.

A delovalo je lako. Toliko brašna, toliko vode, toliko kvasca…mesiš, staviš da se peče…i po receptu treba da ispadne ono šta je napisano, tj. predviđeno. Ali, šta ako i posle svega ne ispadne kako treba? Loša tura ako ispadne? Onda ni Ivica tu ne može ništa.

Svi mi nešto čekamo. Neko čeka da dođe na ovaj svet, neko čeka da ode sa ovog sveta…U tom čekanju neko postane čovek, a neko nečovek. A svi mi se zovemo ljudima. Ivica je postao pekar. I majstor. I čovek.

 

Posvećeno sobnom učeniku, Ivici Ignjatoviću

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.