fbpx
spot_img

Japanska dijeta: tajne dugovečnosti

Tradicionalna japanska ishrana sastoji se od minimalno obrađenih, sezonskih namirnica. One se služe u obliku raznovrsnih manjih jela. Ovaj stil ishrane naglašava prirodne ukuse jela umesto da ih maskira uz pomoć sosa ili začina.

 Japanska dijeta predstavlja strogu  dijetu, koja ozbiljno ograničavaja dnevni unos kalorija. Ovom ishranom dominira crna kafa, a uključuje i jaja, ribu, kuvano povrće, biljno ulje, kefir i malu količinu govedine.

 

Uprkos očiglednoj raznolikosti proizvoda, količina hrane je smanjena za otprilike polovinu, što često izaziva jak osećaj gladi, posebno ujutru.

 Odlučnim ljudima ova ograničenja mogu biti na dohvat ruke. Posebno ako imaju za cilj da izgube 8 kilograma za 13 dana.

 

Važan uslov ove dijete je potpuno odsustvo šećera, soli, alkohola i proizvoda od brašna. Između obroka možete piti mineralnu vodu bez ograničenja.

Hrana koja je dozvoljena u japanskoj dijeti

Riba i morski plodovi: Mogu se jesti sve vrste ribe i morskih plodova. Oni se kuvaju  na pari, peču u rerni, peču na roštilju ili  se jedu sirovi . Kao što je to  slučaj sa sušijem i sašimijem.

Hrana od soje: Edamame, tofu, miso, soja sos, tamari i nato.

Voće i povrće: Voće se obično jede sirovo ili kiselo. Povrće se kuva na pari, dinsta, kiseli, kuva u bujonu ili dodaje u supe.

Morske alge: Alge su veliki deo tradicionalne japanske ishrane. Obično se jedu sirove ili sušene.

Tempura: Ovo lagano testo se pravi mešanjem pšeničnog brašna sa ledenom ili gaziranom vodom. Koristi se kao testo za pržene morske plodove i povrće.

Pirinač ili rezanci: Pirinač na pari je osnovna namirnica u tradicionalnoj japanskoj ishrani. Ostale popularne opcije uključuju soba, ramen ili udon rezance koji se služe ohlađeni ili u vrućoj supi.

Pića: Topli zeleni čaj i hladni čaj od ječma su glavna pića

Male količine crvenog mesa, živine, jaja i mlečnih proizvoda takođe mogu biti uključene u ishranu. Međutim, ove namirnice ne čine veliki deo tradicionalne japanske ishrane.

Glavne prednosti japanske dijete su što poboljšava varenje, ubrzava mršavljenje i pozitivno utiče na zdravlje. Zato je naša topla preporuka da probate japansku dijetu i uživate u ukusima zdravlja.

Prijatelj portala Pokazivač: 

Sajt i You Tube kanal: Zdravlje i lepota-Ema

Sajt: https://zdravljeilepota.blog 

You Tube kanal: https://www.youtube.com/@zdravljeilepota-ema

Pogledajte jedan od mojih najpopularnijih videa:

Autor: Ema Vitković

Izvor: https://fittproteam.com/japanska-dijeta-pravila-i-jelovnik/

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.