fbpx
spot_img

Još 200 napuštenih kuća na selu dobilo nove vlasnike

Još dve stotine seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove vlasinke koji su ugovor o bespovratnim sredstvima potpisali sa Ministarsvom za brigu o selu.

Svoje stambeno pitanje rešilo je 130 bračnih i vanbračnih parova, kao i 24 mlada poljoprivrednika i 47 samohranih roditelja. Projekat je počeo pre godinu dana, a do sada je dodeljena 1.101 napuštena seoska kuća.

Mlada porodica Trninić iz Kule danas je rešila veliko životno pitanje.

„Živimo u zajednici sa mojim roditeljima u gradu. Dobili smo bebu, pa smo se odlučili da živimo sami, zato smo konkurisali za kuću na selu. Nadam se proširenju porodice i nekom privatnom biznisu“, kaže Boris Trninić, korisnik programa iz Kule.

ž. a. r.
Kuća Milorada i Živke Todorović u selu Kneževac

Njegova supruga Aleksandra kaže da sada kada su dobili kuću na selu konačno može da proširi biznis. „Bavićemo se proizvodnjom cveća koje ćemo prodavati u našoj cvećari“, dodaje ona.

Ističu da kuća treba malo da se obnovi, kao i da se nadaju da će to što pre uraditi i useliti se.

Polovina mladih koji su od države dobili kuću na selu su poljoprivrednici.

„Okućnice koje su ti ljudi dobili su u negde u proseku oko 300 hektara svi zajedno. To znači da su oni dobili na raspolaganje oko 300 hektara bašte, znači oni će tu pokušati da dobiju svoj dodatni izvor prihoda. Mi imamo primere dobrih povrtnjaka, voćnjaka, tu dolazi do izražaja savremena proizvodnja, saveti akademijskog odbora za selo“, navodi Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Iz odbora za selo SANU kažu da su posebno zadovoljni zbog toga što je veliki broj mladih zainteresovan za stočarstvo i organsku poljoprivredu. Ništa manje im nisu važni ni inženjeri, prosvetni radnici i takozvani IT nomadi. Zajedničko svima je da su se opredelili za porodični život.

„To nam je uvek svima u interesu, taj demografski problem će se preko ovog projekta popraviti. I ono što smo mogli da vidimo to su uglavnom sve porodice koje imaju dvoje, troje, pa i više dece. To je posebna vrednost“, poručuje Milan Prostran, član komisije za dodelu seoskih kuća.

Oni koji su potpisali ugovore kažu da su tu da svoju sudbinu vežu za selo, da se usele u kuće koje su neki pre njih napustili i da tako u svom novom dvorištu u svojoj okućnici sebi obezbede dodatni ili možda čak i osnovni izvor prihoda.

Projekat seoske kuće za mlade traje godinu dana. Do sada je izdvojeno milijardu dinara za kupovinu napuštenih kuća čija je vrednost do 10.000 evra.

Sredstva nisu još potrošena tako da zainteresovani mogu konkurisati do 1. novembra.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin