fbpx
spot_img

Lepota i zdravlje:10 saveta za zdravlje

Foto:Ema Vitković
Foto:Ema Vitković

Krenite u novi život,život zdravlja.Nekoliko saveta o zdravom životu.

1.OBROCI

Treba uvesti stalne obroke.Treba unositi 3 obroka u isto vreme.Odprilike ovako:

-Doručak u 7:30 časova

-Ručak u 14:30 časova

-Večera u 19:30 časova.

2.HODANJE

Savetujem da se više krećete i ostavite iza sebe prevozna sredstva.Odredite vreme kada će te se šetati barem sat vremena dnevno brzim korakom.Gledajte da u isto vreme izlazite npr. 15-16 časova i istom maršutom.

3.SPAVANJE

Neredovno spavanje i ishrana nije dobra za zdravlje organizma.Treba spavati 8 časova dnevno i leći ranije u 22 h npr.Sve aktivnosti koje obavljate u toku dana, koje vas umaraju regulisaćete spavanjem.

4.MERENJE

Obavezno je izmeriti se jednom nedeljno u isto vreme zadnjeg dana u nedelji.Treba upotrebljavati istu vagu i to pre doručka.Tada će te videti da li je zdravlje i zdrave navike na vašoj strani.

5.ZABRANA

Nemoj te jesti namernice koje štete vašem zdravlju:šećer,sltkiše,voćne sokove,smanjite hleb,krompir,masne sireve,svinjske preradjevine i slaninu.Barem umanjite njihovo korišćenje ako ne možete bez njih.

6.DOVOLA

Unosite ono što je zdravo.Zato jedite raznovrsno i to:povrće,teleće,juneće i govedje meso,iznutrice(djigerica,srce,jezik),ribu,sir(mlad),kiselo mleko, jogurt, pavlaku,jaja, jabuke(jedno voće) i džem.

7.VODA

Trebalo bi da pijemo što više vode-običnu vodu.Izbegavati:alkohol,pivo,crnu kafu i voćne sokove.Do 8 čaši vode dnevno je dovoljno za naš organizam.

8.TRPEZA

Treba trpeza da bude raznovrsna sa više boja na tanjiru.Važno je da vidite šta i koliko treba da pojedete.Npr. par viršli,poširana jaja.

9.ZAVARAVANJE

Kada ima krize oko obroka obično oko 11 časova i u predvečerije,za tu priliku nemojte potrčati za čokoladom ili nečim drugim sa spiska.Napravite za tu priliku npr. salatu od slatkog kupusa ili kiselo mleko.Napravite veće količine salate ili uvek imajte kiselo mleko u frižideru.Kada naidje glad pojedite nekoliko kašika salate ili kiselog mleka.Imaćete utisak kao da ste nešto pojeli,zavarali glad.

10.SLABLJENJE

Treba se zainteresovati za slabljenje.Sasvim je normalno izgubiti do 4 kg mesečno.Zato se treba pridržavati tačno svih navedenih upustava.

Zato zdravlje u svoje ruke i samo napred budite lepši i zdravi.

 

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.