fbpx
spot_img

Kako da tumačite naočari ?

Foto: coastal.com
Foto: coastal.com

Verovatno ste se bar jednom u životu zapitali , kako da tumačite naočari ?

Zašto se on /a  ne odvaja od sunčanih naočari ?

Šta naočari u poslovnom svetu podrazumevaju?

 Svaki pomoćni predmet koji osoba koristi daje joj šansu da napravi nekolicinu „izdajničkih“ gestova, a to je svakako slučaj s onima koji nose naočari. Jedan od najčešćih gestova je stavljanje jedne ručice rama u usta.

Dezmond Moris ističe –  čin stavljanja predmeta na usne ili u usta predstavlja trenutni pokušaj osobe da oživi sigurnost koju je osećala kao beba na majčinim grudima. To implicira da je gest „ručica naočara u ustima“ u suštini gest hrabrenja samog sebe.

U jednoj studiji, ispitanici su ljude prikazane s naočarima ocenjivali kao 14 IQ poena inteligentnije u poređenju s fotografijama na kojima nisu imali naočari. Ovaj efekat, međutim traje manje od pet minuta, stoga ne bi bilo loše da ih nosite samo prilikom kratkih razgovora.

„Inteligentan izgled“ umanjuje se, međutim, ako nosite naočari s predimenzioniranim staklima, šarene ramove u stilu Eltona Džona ili dizajnerske naočari na kojima pažnju privlače inicijali na ramu.

U poslovnom okruženju naočari podrazumevaju –  izjavu moći. Naočari bez rama, kao i naočari s malim ili tankim ramom „govore“ o nedostatku  moći i kazuju da ste više zainteresovani za modu, nego za posao.

 Ljude na moćnim položajima savetujmo da nose masivnije ramove kada žele da govore o ozbiljnijim temama.

Stavljanje ručice naočara u usta može da predstavlja i odugovlačenje ili odlaganje donošenja odluke. Uzmimo za primer, ako osoba ponovo stavi naočari na nos, to često znači da želi da „vidi“ činjenice još jednom. Sklapanje i odlaganje naočara signalizira da je vreme da se razgovor okonča, a bacanje naočara na sto predstavlja simbolično odbacivanje predloga.

Glumci u filmovima snimljenim 1920 – ih i 1930- ih primenjivali su virenje preko naočara da bi prikazali, lik kritične ili ocenjivački raspoložene osobe, poput učitelja u engleskim državnim školama. Navika gledanja preko naočara ume da bude vrlo kobna greška, zato što slušalac može na takav pogled da reaguje negativnim gestovima – prekrštene ruke, prekrštene noge ili svađalački stav. Ako nosite naočari, skidajte ih dok govorite i vraćajte nazad da biste slušali.

Ljudi koji prilikom razgovora nose sunčane naočari sagledavaju se kao sumnjivi, tajanstveni i nesigurni, dok se oni koji ih nose na vrhu glave doživljavaju kao opušteni, mladoliki i „kul“.

 

Priredila : Helena Himel

Helena Himel
Helena Himel
„Čovek samo srcem dobro vidi" - Antoan de Sent Egziperi