fbpx
spot_img

Kako je Miodrag Petrović dobio nadimak Čkalja

Legendarni glumac Miodrag Petrović Čkalja nas je mnogo puta oduševljavao svojim radom.

Miodrag Petrović rođen je na Svetski dan šale, 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je u dramskoj sekciji i počeo da se bavi glumom.

Nakon Drugog svetskog rata upisuje Veterinarski fakultet, ali nastavlja da amaterski glumi u KUD „Ivo Lola Ribar“. Ubrzo postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“.

U prvoj seriji TV Beograd – „Servisna stanica“ tumačio je jednu od glavnih uloga, kuvara Jordana. Prvi put se pojavio na filmu pre tačno 55 godina. U pitanju je bila sporedna rola u „Jezeru“ Radivoja Lole Đukića. Ostalo je istorija.

Još kao dete dobio je nadimak po kome ga je publika upamtila. Naime, jednom prilikom je išao na pecanje sa drugovima iz škole i tražio je da mu dodaju štap. Tačnije – čaklju. Ipak, umesto te reči, Miodrag Petrović je izgovorio Čkalja. Prema Čkaljinom ličnom svedočenju, njegov prijatelj, izvesni Jeftić, počeo je tako da ga zove, a ostala deca u društvu su veoma brzo prihvatila nadimak jer je Miodrag „bio mršav i osušen poput grane“. Jeftić nije ni slutio da je smislio omiljeni nadimak svih budućih generacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: kurir.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.