fbpx
spot_img

Karolina Ćojbašić: Ne mešajte turizam sa emigracijom

Na početku dvadeset prvog veka, Srbija nije mogla da ponudi ni nadu da će u budućnosti biti dostojno mesto za život svojih građana. Većine njih.

Majčica Srbija kao da je zbog neželjene i neplanirane trudnoće abortirala svoju začetu decu  i to u poodmakloj fazi blagoslovenog stanja.

Kraj  dvadesetog veka obeležen je masovnom izbegličkom emigracijom, koja je tražeći spas,pobegla u  svet. Kada su  vetrovi  rata prestali da šibaju zapadni Balkan, region ili jednostavno rečeno bivše yu republike, promenio se motiv odlaska u zemlje prosperiteta, demokratije i  visokih kulturoloških dostignuća.

 
foto: lična arhiva; Rim – Koloseum

One koje iz Srbije nije „poterao“ rat, oterala je „glad“.

Da bih ostvarila svoj san o odlasku u Italiju, trebalo je doneti  teške odluke i načiniti velike korake.Tada nisam znala za onu: „pazi šta želiš….“

Kad žena od 36 godina života, 15 godina radnog staža od čega deset u televizijskom novinarstvu, sa mužem i dvoje dece uzrasta 16 i 4 godine odluči da napusti nišku čaršiju, koja tako snažno vezuje rođene u Vilinom gradu (Naisus), treba je pustiti da ode.

Slušala sam sebe. Nisam ispunjavala svoje želje. Ja sam ostvarila svoj cilj!

Samo onaj koji je prošao putem o kojem pišem, zna šta u birokratskom smislu  znači preseliti porodicu iz Srbije u Italiju na legalan način. Dobiti boravišnu i radnu dozvolu, iznajmiti stan, upisati decu u vrtić i srednju školu…a deca osim prego, grazie scusi,ne znaju druge reči….dobro i ciao. U redu, cazzo, espresso, calcio, pizza…ali ne znaju jezik. Ja sam „natucala“ nešto.

 
foto: lična arhiva; Gardaland – zabavni park

Reči sa kojima sam se suočila na samom početku, ricongiungimento familiare- spajanje porodice, questura-policija, extracomunitari-neevropsko stanovništvo, zvučale su kao strašni sud. Čekanje reda u policiji  sa celom porodicom (questura ) za dobijanje boravišne dozvole izgledalo je  kao strašni sud.

 
 foto: lična arhiva; Gardaland

Znate onu priču o čoveku koji je iz Raja krenuo u turistički obilazak Pakla? Oduševljen sjajem, bogatstvom  i uređenošću , pun entuzijazma, vratio se u Raj, spakovao  je kofere i odlučio da se preseli u Pakao.

Na samom ulazu  ščepali su ga đavoli i poveli prema ognjenom smeštaju. Čovek se počeo otimati i objašnjavati kako je pre samo nedelju dana, kada je turističi obilazio Pakao sve  bilo lepo i očaravajuće. „Gospodine – reče mu jedan  đavo. „Nemojte mešati turizam sa emigracijom.

Benvenuti  in Italia!!!

 
foto: lična arhiva; Gardaland- zabavni park

Ostavite zadnju nadu vi……koji  ste došli u civilizovanu, evropsku, uređenu, čistu, prelepu, bogatu, brendiranu, perjanicu stila i mode, sa četiri mora okupanu Italiju, da u njoj započnetre novi život, u blagostanju i udobnosti a za svoje potomstvo obezbedite sigurnu i dostojanstvenu budućnost.

 
foto: lična arhiva; Gardaland- zabavni park

Benvenuti, kao izraz dobrodošlice, uvek i isključivo, odnosio se  na turiste.

Karolina Ćojbašić
Karolina Ćojbašićhttps://cv-carolinavitae.blogspot.rs/
Rođena u Nišu, jednoga dana kada je nisu očekivali. Provela deceniju u tv novinarstvu, živi i radi u Valjevu kao prevodilac. Pasionirani čitač. U slobodno vreme i kada ga nema, piše pesme i pripovetke. Širi radost iz hobija. Vodi svoj blog cv-carolinavitae.blogspot.rs