fbpx
spot_img

Književna nagrada “Dušan Radović” za 2023. godinu dodeljena zbirci pesama “Kad stvari poljude”

Dragana Mladenović dobitnica je Nagrade za književnost za decu i mlade „Dušan Radović“ za 2023. godinu, koju dodeljuju Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda. Nagrađena je za zbirku pesama „Kad stvari poljude“, koju je objavila izdavačka kuća „Kreativni centar“.

O nagradi je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 8. februara, u 12h, u Biblioteci grada Beograda.

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine Nagradu Dušan Radović, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova. Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Prošle godine ovu prestižnu nagradu dobila je Ana Petrović za knjigu Stripoterapija, u izdanju Kreativnog centra.

Zbirka pesama Kad stvari poljude poznate pesnikinje Dragane Mladenović namenjena je mlađim osnovcima, a govori o stvarima koje su poprimile ljudske osobine. Čitaoce očekuje neobična i zabavna čitalačka avantura jer se poljudele stvari ponašaju vrlo čudno, čak čudnije nego ljudi. Viljuška će poverovati da je muzički instrument, kredencu će ispasti zub, a nevaspitani flomasteri išaraće celu kuću. Kao i u autorkinoj prethodnoj, višestruko nagrađenoj zbirci Dar-mar, tako i u ovoj knjizi do izražaja dolaze izuzetna duhovitost Dragane Mladenović, veoma zanimljivi obrti i istančan osećaj za teme bliske deci.

„Zbirka pesama Kad stvari poljude vodi čitaoce u svet u kojem ne samo da su stvari poljudele, odnosno počele suviše da podsećaju na ljude, već su pomalo i poludele. Otuda i ova igra reči. Tako je tegla došla na ideju da traži natrag svoje kornišone, stolice su organizovale žurku koja se pretvorila u sedeljku, a bankomat je rešio da potroši sav novac (iz sebe) na sebe. Stvari su podeljene po ciklusima: neke su sobne, neke toaletne, neke (pri)lične, a neke društvene, ali se sve redom ponašaju luđe nego ljudi“, objašnjava autorka.

Knjigu Kad stvari poljude ilustrovala je mlada ilustratorka Nevena Silaški.

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije. Njena knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Poetske zbirke Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013). Radovi Dragane Mladenović nalaze se u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Dobitnica je pet nagrada za poeziju i jedne za priču. U izdanju Kreativnog centra objavila je deset knjiga za decu i mlade.

Izvor: zelenaucionica.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.