fbpx
spot_img

Koliko će koštati Fiat Panda na struju iz Kragujevca

S obzirom na to da znamo kojoj klasi će pripadati novi Fijatov model koji će se praviti u Kragujevcu, i vodimo se najavama čelnika Stellantis grupe, lako možemo da pretpostavimo u kom cenovnom rangu bi trebalo da se kreće električna Panda.

Svi znamo da su električni automobili izuzetno skupi, odnosno da koštaju značajno više od sličnih verzija koje pokreću beznin ili dizel. Samim tim, vozila na struju mnogima su nedostižna jer najpovoljniji koji su trenutno u prodaji u Evropi uglavnom koštaju od 20.000 evra pa naviše.

Taj trend je prva rešila da prekine rumunska Dacia sa električnim modelom Spring koji važi za najjeftiniji auto na struju u Evropi. Primera radi, u Rumuniji EV subvencija iznosi 10.400 evra pa je Spring moguće kupiti za svega 7.700 evra, dok je u Francukoj oko 12.000 evra.

Ipak, i Fiat je najavio da će ponuditi električnu Pandu, koja bi takođe trebalo da bude mali gradski automobil povoljne cene.

Električna Panda nalaziće se u A-segmentu i svakako će biti i jeftinija u odnosu na trenutno cenovno najpovoljniji Fijatov električni automobil – 500e koji košta iznad 20.000 evra.

Ako znamo da se u igru uključuju i Volkswagen sa najavom novog ID.Life (ID.2) koji će koštati ispod 20.000 evra, kao i Renault sa novim R5 slične vrednosti, nije teško pretpostaviti da bi Fiat Panda na struju sa cenom ipak trebalo da bude bliža Dačiji Spring. Uostalom, ne bi Stellantis ranije izlazio sa zvaničnim najavama da priprema jedan od najpovoljnijih električnih automobila u Evropi da ne planira da „ugrozi“ Dačiju.

To bi, dakle, za Evropu značilo da će možda dobiti gradski model na struju već za oko 12.000 evra, a za Srbiju, ukoliko bude subvencija, očekivano je da ta cena bude niža. Takođe, najavljena je i hibridna verzija Pande, koja bi svakako trebalo da bude povoljnija od one na struju.

Ipak, do premijere novog modela koji će se praviti u Kragujevcu od 2024. godine ne možemo znati tačnu cenu, a kako će Panda izgledati, pogledajte ovde.

Koji su trenutno najjeftiniji električni modeli u Evropi, saznajte ovde.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.