fbpx
spot_img

Konjotrk u vremenu Dušan Puača

SEKRETARIJAT

 

Kada neko kaže Sekretarijat odmah asocira na neku državnu instituciju. Ali, u ovom slučaju ste se prevarili. Jeste da je institucija, ali konjska. Radi se o konju koji se zove i Veliki crveni. Poznatiji je bio kao Sekretarijat. Najbolji trkaći konj svih vremena.
Još nije bio ni rođen a kockom je dodeljen gospođi Peni, koja je obnavljala očevu ergelu. Kocka može biti porok, ali u ovom slučaju je bila više žreb, koji će ždrebac kome pripasti. Tu srećnu zvezdu Sekretarijat nije ispuštao celog
života. Od prve trke je krenuo u pobede. Derbi u Kentakiju i do tada nemoguće, trostruka kruna 1973. godine, čime je postao zvezda nad zvezdama. I sam Neptun, koji je bio i zaštitnik konjskih trka, se iznenadio njegovim rezultatima.
Gledano kroz prizmu dolara, nije bio Veliki crveni nego Veliki zeleni.
U to vreme nije bilo interneta, društvenih mreža i sl. pa je narod tražio zabavu na konjskim trkama. I kako se sve u potrošačkom društvu komercijalizuje, tako su se pare okretale i u trkama.
Kad je Sekretarijat prestao da učestvuje u trkama, postao je priplodnjak. Moralno je posrnuo dozvolivši da njegov intimni život bude naplaćivan. Osećao se kao Amsterdamska kurva. Ništa ljubav, šarm i diskrecija.
Srećna zvezda ga je napustila kada je napunio devetnaest godina. Kopita su mu se rascvetala i nije mogao da hoda. Potrošio je svoj zapisani broj životnih koračaja. Morali su da ga uspavaju i pošalju na nebeske pašnjake.
Njegovo srce je težilo dvadeset i dva kilograma, srce toliko veliko da primi svu konjsku ljubav celog sveta.

Nebojša Čandić
Nebojša Čandić
Student iz Doboja, koji nije zapalio žito. Neko. Homo ludens. Uža specijalnost - igra riječima i kuvanje turske kafe u bosanskom loncu. Slobodnog vremena nema, jer ga provodi glumeći da je zauzet.