fbpx
spot_img

KZKSK: Dodela Draganove nagrade

Putopisno druženje starijih „Šetnja kroz vreme“,  u organizaciji Udruženja „Snaga prijateljstva“ – Amity i Crvenog krsta Kragujevac, održano u prostorijama Crvenog krsta Kragujevac.
Tokom putopisnog druženja dodeljena je „Draganova nagrada 2017“ za najbolje putopise starijih, promovisani su autori i publikacija „Šetnja kroz vreme“. U publikaciji koja izlazi treću godinu za redom, predstavljeni su  ovogodišnjih 15 nagrađenih i 15 pohvaljenih radova.
Cilj Konkursa „Draganova nagrada“ je da podrži aktivno starenje tj. da doprinese stvaranju okruženja u kome će stariji – njihove misli, emocije, znanje i životno iskustvo – biti poštovani na način na koji to uistinu zaslužuju. Promovišući njihove putopisne priče i pesme, želimo da stvorimo prostor za razmenu iskustava, uspomena i poruka, u kome će stariji imati priliku da budu i ostanu aktivni, da čuju jedni druge i da ih društvo čuje.
Konkurs za „Draganovu nagradu“ je osnovan u znak sećanja na Dragana Kuku, oca suosnivača naše nagrade. Treće godine od osnivanja pristigli su nam radovi 192 autora, iz 67 gradova/opština širom Srbije i 6 zemalja iz okruženja. Najmlađi autor ima 60, a najstariji 92 godine i veoma su raznolikih zanimanja – počev od domaćica, zanatlija, službenika, prosvetnih radnika, umetnika, advokata, inženjera…
Ovo je drugo od četri putopisna druženja koja će biti održana i u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. U Crvenom krstu Kragujevca govorili su:
Milka Ignjatović, predsednik Veća članova „Kutka za kvalitetnije starenje“, CK Kragujevac
Nadežda Satarić, predstavnica Udruženja Amity
Vidak Maslovarić, književnik, član komisije za odabir radova
„Nisu bitne godine vašeg života.
Bitno je kakav život živite u godinama koje imate.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

 

KUTAK ZA KVALITETNIJE STARENJE
KUTAK ZA KVALITETNIJE STARENJE
Kutak predstavlja vid novog modela partnerstva i saradnje Crvenog krsta Kragujevac i lokalne zajednice, u cilju poboljšanja kvaliteta života starijih osoba. Danas su par stotina kragujevčana vrlo aktivno uključeni kao korisnici Kutka u raznim aktivnostima i programima koji se redovno odvijaju svakog utorka u prostorijam Crvenog krsta Kragujevac. Kutak je najomiljenije mesto starijih za uživanje u vrlo kvalitetnom vremenu provedenom sa vršnjacima. Kutak, odnosno stariji koji se okupljaju u njemu, svaki put iznova pokazuje koliko je plodonosna njihova jesen života.