fbpx
spot_img

Marko Spirić: Intervju sa Danijelom Jovanović, voditeljkom prvog Fest Teksta

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, 04. novembra sa početkom u 19 h, održaće se prvi festival u Beogradu humanitarnog karaktera koji je posvećen tekstopiscima, pod nazivom Fest Tekst.  Organizatori festivala su Udruženje tekstopisaca za muzičko stvaralaštvo Republike Srbije – UTEKS, Udruženje muzičkih stvaralaca EHOS, i Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije, u saradnji sa Gradskom opštinom Rakovica i Centrom za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Pravo učešća na festivalu imaju svi tekstopisci, bez obzira na pol, uzrast, nacionalnu, versku i socijalnu pripadnost. Cilj festivala je da se tekstopisci ujedine, da se da na značaju tvorcu teksta, da se čuje dobra pesma, a to znači pesma sa emocijom, sa rečima prijatnim uhu, daleko od kiča koji nameće savremeno tržište i brz način života. Voditelji festivala su Danijela Jovanović i Marija Krulj.

Marko Spirić: Kako je nastala ideja za pokretanje ovog festivala?

Danijela Jovanović: Idejni pokretač ove manifestacije je gospodin Milan D. Šoškić, muzički urednik za narodnu muziku u produkciji Tioli u Beogradu, i predsednik Udruženja tekstopisaca Srbije – UTEKS.  S’ obzirom da je gospodin Šoškić i sam tekstopisac i kompozitor,  pisao je za velika estradna imena, tvorac je velikih hitova poput “Ivana se kroz Berane šeta“, koja ima nekoliko miliona pregleda na you tube, morao je da primeti da su tekstopisci često u senci. Kada slušamo neku pesmu, uvek prvo primetimo izvođača, a retko se zapitamo ko je tu istu pesmu  napisao. Upravo iz tog razloga, ovaj festival daje na značaju tekstopiscu, gde će on moći da se predstavi publici svojom pesmom, i sebe učini vidljivijim. Naravno, tekstopisce će podržati i kompozitori, pevači, guslari, kulturno umetničko društvo.

Sa ciljem širenja ove ideje, gospodin Šoškić  je ujedinio razna udruženja koja se bave pesmom, poput Udruženja muzičkih stvaralaca Ehos, na čelu sa gospodinom Ilijom Adamovićem, poznatim tekstopiscem i divnim kolegom, i Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije. Odatle je i nastao slogan “tekstopisci ujedinimo se“.  To pokazuje i da gospodin Šoškić poštuje svoje kolege po peru, i da sa njima gaji više prijateljski, a manje strogo poslovan odnos.

Marko Spirić: Gde još u okruženju postoje ovakvi festivali, i kakvo je iskustvo u organizaciji ovakvih festivala u svetu?

Danijela Jovanović: Ovo je prvi festival ovog tipa u Srbiji i jedini. Kao što znate, postoje razne literalne sekcije i takmičenja kada je pesma u pitanju, kako kod nas, tako i u svetu, ali to nisu festivali. Fest Tekst je kulturno – poetsko – muzička manifestacija, koja ima sve osobine festivala.

Marko Spirić: Koliko učesnika očekujete?

Danijela Jovanović: Očekujemo mnogo učesnika iz raznih gradova i država, kao i odziv publike koja voli lepu pisanu reč.

Marko Spirić: Na šta su usmerene humanitarne aktivnosti ovog festivala?

Danijela Jovanović: Ulaznice za festival će se naplaćivati po simboličnoj ceni od 100 dinara, a sav prihod će biti uplaćen za izgradnju hrama Svetog Nikolaja u Resniku. To ujedno pokazuje da organizatori festivala nisu želeli da zarade na ovoj manifestaciji i sebe stave u prvi plan, već same učesnike festivala.

Marko Spirić: Šta bi poručila čitaocima portala Pokazivač?

Danijela Jovanović: Kao PR festivala, iskoristiću poznatu maksimu gospodina Šoškića, i Vašim čitaocima poručiti “neka vam ceo život bude pesma“. Naravno, poziv na festival se podrazumeva, sa Vama Marko na čelu.

Novinar Marko Spirić

SPONZORI PORTALA POKAZIVAČ – Kozmetički salon SILUETTE i “HALO TAXI” – VRANJE 

Proverite zašto smo najbolji “HALO TAXI” – VRANJE
Kontakt: 017-400-400 i 063-7-400-400  🚖 🚕 

Putujete negde? Potreban Vam je pouzdan partner? Pozovite “HALO TAXI” 

Kozmetički salon SILUETTE 👄 Lenjinova 19 – Vranje
telefon: 069/12-47-958 💖 💝 💕 💓

Kozmetički salon SILUETTE je mesto gde, uz ljubazno osoblje, pristupačnu cenu i u prijatnom ambijentu, možete dobiti kompeltnu i profesionalnu uslugu nege lica i tela.
Vaš partner na putu do lepote! ♥

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.