fbpx
spot_img

Mister No (I deo)

Simpatični, vetropirasti pilot, pravim imenom Džerom (Džeri) Drejk, plod je mašte poznatog italijanskog strip-autora i izdavača Serđa Bonelija. Samo mašte? Sam Boneli je isticao svoj stvarni susret u Meksiku sa čovekom zvanim kapetan Vega, koji bi po grupom opisu mogao odgovarati našem strip-junaku, s tim što je autor ovome kao bazu odredio Amazoniju. Na likovnom razvoju priče radili su brojni crtači, a jedan od njih je i Galijano Feri, poznat kao vizuelni tvorac Zagora.

mister no            Mister No je dobio nadimak 1941. godine, učestvujući u američkom dobrovoljačkom odredu „Letećih tigrova“, koji su se na strani Kineza  (koji, da podsetimo, inače nisu bili kompaktni na nacionalno nivou) borili protiv japanskih agresora. Uporno je odgovarao sa „Ne“ („No“) japanskom pukovniku Saiku koji ga je ispitivao i mučio (v. npr. epizodu „Žuto nebo“).

            U Italiji se prvi put pojavio u izdanju iz 1975. godine, u epizodi pod jednostavnim nazivom „Mister No“, a kod nas 1982. u ondašnjem „Lunov Magnus stripu“ (u daljem tekstu LMS) broj 513 – „Užareni kotao“.  Iako je u čitavom podserijalu naglašen i najavljivan po svom nadimku, on se ne nameće kao neki isključivi  i  mistični (tabuizirani) alter ego. Taj naziv se više pojavljuje kao nešto što bi bilo efektno prepoznatljivo kod čitalaca, te ne treba mnogo čitati i listati ove stripove da bi se uvidelo da se njegovo pravo ime lako nađe izgovoreno među prijateljima, među brojnim ljudima kojima je drag ili ne.

          Mister No je poreklom Njujorčanin, rođen oko 1922. Kao veteran Drugog svetskog rata, one se osetio nesposobnim da se uklopi u tokove savremenog urbanog života, zato 1950. godine odlazi u Brazil, u Manaus, gde će naći svoje primarno utočište.

                                                                                                       Nastaviće se…

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.