fbpx
spot_img

Mladi srpski matematičari na Balkanijadi – šest đaka i šest medalja, korak do svetske olimpijade u Japanu

Šest takmičara i šest medalja – rezultat je učešća srpskih srednjoškolaca na Balkanijadi iz matematike. U ekipi su bili učenici iz Beograda, Novog Sada i Niša.

Da srebro postane zlato, nedostajao je jedan bod. I Gvozdenu i Mateji. Ipak, obojica su u samom takmičarskom vrhu.

Mateja Vukelić smatra da je taj bod dosta teži nego što izgleda na prvi pogled, jer je ipak samo pet takmičara na kraju dana imalo iznad 31 poen. “Nisam se snašao jednostavno, pokušaću da budem bolji sledeći put“, dodaje Mateja.

Gvozden Lapčević kaže da se radi samo jedan dan i četiri zadataka, dok se na ostalim takmičenjima radi dva dana po tri zadatka. “Ovaj poslednji zadatak koji je bio najteži je bio iz kombinatorike, a ostali su bili iz geometrije, algebre i teorije brojeva“, dodaje Gvozden.

Zato već razmišljaju kako da pojačaju kombinatoriku. A dobitna kombinacija ekipe donela je i četiri bonze. Najmlađi među njima je Stefan Šebez, učenik prvog razreda gimnazije.

“Prvo nisam očekivao da ću proći na Balkanijadu. A što se tiče Balkanijade, svakako sam očekivao da ću osvojiti makar bronzanu medalju“, kaže Stevan.

Aleksandar Višnjić, takođe dobitnik bronzane medalje, nije ni očekivao da će je osvojiti. “Moja iskustva su veoma pozitivna. U Antaliji nismo bili u gradu, već smo bili u tom hotelu i tu smo imali sve: prodavnice, restorane, bazene, a imali smo i prostoriju u tom hotelu gde smo radili takmičenje“, dodaje Višnjić.

Da bi ušli u ekipu za svetsku olimpijadu u Japanu, predstoji im još jedno izborno takmičenje.

“Ja sam neskromna i rekla sam momcima da sanjam bar dva zlata na olimpijadi u Japanu. Probali smo da poradimo da kombinatorika, koja sad nije u Antaliji baš bila sjajna, da napreduje i da to urade“, kaže Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu.

Zato sa nestrpljenjem očekuju sledeći vikend, kada će znanje odmeriti 12 matematičara. Na olimpijadu odlazi šestoro najboljih.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.