Za San Đuzepe dei Falenjami vezana je interesantna priča. Udruženje stolara je 1540. godine zakupilo staru crkvu San Pietro in Carcere, koja je izgrađena nad tzv. Mamertinskom tamnicom. Nekadašnji zatvor, bio je, prema legendi, mesto robovanja svetog Petra i Pavla. Prema verovanju, Petar i Pavle su pokrstili svoje stražare i još pedesetak drugih zatvorenika, vodom koja je čudotvorno počela da teče u njihovoj ćeliji.

San Đuzepe dei Falenjani (Foto: Wikipedia Jose Luiz Bernardes Ribeiro), Rim
San Đuzepe dei Falenjani (Foto: Wikipedia Jose Luiz Bernardes Ribeiro)

1597. započeli su radovi na novoj crkvi San Đuzepe dei Falenjami posvećenoj svetom Josifu (Josipu), zaštitniku stolara. U više navrata je prepravljana, a u 20. veku je omogućen i pristup zatvoru ispod crkve. Godinama je zatvorena za posetioce, osim u specijalnim prilikama, recimo za venčanja, ali to ne znači da se ne može u njoj uživati spolja.

Crkva – nastanak i arhitektura

Istorijat crkve

Sveta ulica, Rimski forum, Rim (San Đuzepe dei Falenjami)
Sveta ulica, Rimski forum
Titov slavoluk, Rimski forum, Rim
Titov slavoluk, Rimski forum

Ukoliko već svratite da vidite San Đuzepe dei Falenjami, nemojte zaboraviti Rimski Forum u neposrednoj blizini. Ovaj trg je bio glavno mesto okupljanja u antičkom Rimu: na njemu se trgovalo, sudilo i bavilo ritualima. Upravo ovde su se građani Rima okupljali da bi im se obratili konzuli i drugi moćnici. Vremenom, na njemu počinje izgradnja hramova i građevina javne namene. Najvažnija je bila Kurija, odnosno senatska većnica, a i danas se mogu videti odlično očuvani Titov i slavoluk Septimija Severa. Mesto obiluje ostacima hramova posvećenim: Vesti, Saturnu, Vespazijanu… Kroz forum je prolazila Via Sacra tj. Sveta ulica. Njom su išle procesije i održavale se svečane manifestacije u čast trijumfa imperatora. Građani su se okupljali da posmatraju povorku vojnika koja je nosila plen i vodila robove, uglavnom buduće gladijatore. Preko Svete ulice nastavljali su na Kapitol gde su prinosili žrtve antičkim bogovima.

Ostaci Saturnovog hrama, Rimski forum
Ostaci Saturnovog hrama, Rimski forum

Forum, radno vreme i ulaznice

Forum, sve potrebne informacije

Budući da je Rim grad starina, nije neobično da je konstantno neki od spomenika pod rekonstrukcijom. Ipak, požurite da ga što pre posetite, da ne biste ostali uskraćeni za još neku od njegovih lepota!

Foto i tekst: Katarina Hadži-Minić