fbpx
spot_img

Na danasnji dan: 10. jun

Sat
foto: wallpapermania. eu

1610 – Prvi holandski doseljenici iskrcali su se na ostrvo Menhetn, sada centralni deo . Holanđani su 1626. za nekoliko bala tkanine i jeftinu bižuteriju otkupili od Indijanaca ostrvo i na njegovom južnom delu podigli naselje Novi Amsterdam.

1793 – U Parizu je otvoren prvi javni zoološki vrt,

1819 – Rođen je francuski slikar Gistav Kurbe. Kao osnivač realističke škole u vreme krutog akademizma, smatra se najrevolucionarnijim slikarom 19. veka („Atelje“, „Tucači kamena“, „Talas“, „Pogreb u Ornanu“).

1832 – Rođen je nemački inženjer Nikolaus August Oto, izumitelj četvorotaktnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (1876).

1915 – Rođen je američki pisac Sol Belou, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1976. („Henderson, kralj kiše“, „Čovek na klackalici“, „Žrtva“, „Ne propusti dan“, „Pustolovine Ogija Marča“).

1922 – Rođena je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland, koja se proslavila već kao devojčica ulogom u filmu „Čarobnjak iz Oza“.

1934 – „Rođen“ je Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova u stripovima američkog crtača, filmskog animatora i producenta Volta Diznija.

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.