fbpx
spot_img

Na današnji dan: 12. oktobar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1492 – Španski moreplovac Kristofor Kolumbo prvi put je stupio na tlo Novog sveta. Nakon 33 dana plovidbe od Kanarskih ostrva, njegova posada iskrcala se na Bahamska ostrva, sa uverenjem da su stigli u Aziju.

1810 – Dan kada su se venčali bavarski princ Ludvig i saksonska princeza Tereza postao je događaj godine i vremenom se pretvorio u bavarske Oktobarske svečanosti piva i kobasica (Oktoberfest).

1811 – Paragvaj je proglasio nezavisnost od Španije i Argentine.

1822 – Brazil je stekao nezavisnost od Portugalije.

1873 – U Čačku je rođena srpska slikarka Nadežda Petrović, čije je delo snažno uticalo na razvoj modernog srpskog slikarstva. Od oko 200 njenih sačuvanih slika, neke se svrstavaju među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti – „Resnik“, „Autoportret“, „Notr Dam“, „Bulonjska šuma“. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i organizator prvih umetničkih izložbi.

1918 – Uz zvuke kompozicije „Marš na Drinu“ u oslobođeni Niš u Prvom svetskom ratu umarširala je Drinska divizija srpske vojske.

1928 – U dečjoj bolnici u Masačusetsu prvi put su na pacijentu obolelom od poliomielitisa primenjena „gvozdena pluća“.

1934 – Jedanaestogodišnji Petar II Karađorđević proglašen je kraljem Jugoslavije. Vršenje kraljevske vlasti je u ime maloletnog kralja vršilo tročlano namesništvo – princ Pavle, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović. Prvi namesnik bio je Pavle Karađorđević.

1935 – Rođen je italijanski operski pevač Lučano Pavaroti. Karijeru svetske operske zvezde počeo je 1961. ulogom Roberta u operi „Boemi“ Đakoma Pučinija.

1964 – U orbitu oko Zemlje lansiran je sovjetski vasionski brod „Vashod 1“, prva svemirska letilica sa višečlanom posadom.

2001 – Nobelova nagrada za mir dodeljena je Ujedinjenim nacijama i generalnom sekretaru Kofi Ananu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.