fbpx
spot_img

Na današnji dan: 13. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1519 – Rođena je francuska kraljica italijanskog porekla Katarina de Mediči, ćerka gospodara Firence Lorenca II Medičija.

1598 – Francuski kralj Henri IV potpisao je Nantski edikt, kojim se hugenotima (protestanti) priznaju ista prava kao i katolicima. Nantski edikt, neprijateljski primljen od katolika, ukinuo je Luj XIV 18. oktobra 1685. godine.

1743 – Rođen je američki državnik i pravnik Tomas Džeferson osnivač Demokratske stranke, treći predsednik SAD (1801-1809). Jedan je od glavnih autora „Deklaracije o nezavisnosti“ koja je usvojena 4. jula 1776. godine. Od Napoleona I kupio je 1803. Luizijanu.

1832 – Rođen je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Izradio je oko 300 portreta savremenika, među kojima Kornelija Stankovića, Đure Daničića, Vladana Đorđevića, kraljice Natalije.

1848 – Sicilija je proglasila nezavisnost od Napuljske kraljevine.

1869 – U Pančevu je izašao prvi broj nedeljnika „Pančevac“. U ovom listu objavljen je prvi prevod na srpski jezik „Komunističkog manifesta“. List je više puta zabranjivan i obnavljan.

1885 – Rođen je mađarski filozof i književni kritičar Đerđ Lukač. Bio je ministar u vladi Imre Nađa 1956, a posle njegovog pada privremeno je proteran u Rumuniju. Kasnije se povukao iz javnog života.

1898 – Marija Kiri Sklodovska otkrila je novi element koji je dobio naziv radij. Ovim otkrićem postavljeni su temelji nauke o radioaktivnosti.

1906 – U Dablinu je rođen irski književnik Samjuel Beket, uz Joneska i Ženea najznačajniji predstavnik „teatra apsurda“ („Čekajući Godoa“). Godine 1969. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1922 – Rođen je tanzanijski državnik Džulijus Kambarage Njerere, jedan od lidera pokreta nesvrstanih i jedan od osnivača Organizacije afričkog jedinstva (1963).

1941 – Rusija i Japan su potpisale sporazum o neutralnosti u Drugom svetskom ratu.

1963 – Rođen je Gari Kasparov, ruski šahista. U 23 godini postao je svetski šampion, najmlađi u istoriji šaha. Titulu je preuzeo od zemljaka Anatolija Karpova.

1964 – Američki filmski glumac Sidni Poatje dobio je Oskara za film „Poljski ljiljani“, prvi crnac koji je dobio ovo visoko filmsko priznanje.

1981 – Novinarka Vašington posta Dženet Kuk dobila je Pulicerovu nagradu za priču o osmogodišnjem narkomanu. Dva dana kasnije Kuk je vratila nagradu, nakon priznanja da je priču izmislila.

1995 – Ukrajina je pristala da do 2000. godine zatvori nuklearni reaktor u Černobilju, poznat po tome što je 1986. godine izazvao ogromno radioaktivno zagađenje.

2010 – Nedeljnik „Pančevac“ jedan od najstarijih lokalnih listova u Srbiji, obeležio je 141. godišnjicu postojanja.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".