fbpx
spot_img

Na današnji dan: 13 maj

Sat
foto: wallpapermania. eu

1717. U Beču je rodjena austrijska carica, češka i madjarska kraljica Marija Terezija, naslednica Karla VI od 1740, jedna od najznačajnijih ličnosti dinastije Habsburga.

1795. Rodjen je slovački filolog i istoričar Pavel Jozef Šafarik, jedan od osnivača slavistike. Bio je direktor srpske gimnazije u Novom Sadu od 1819. do 1833. („Srpska čitanka“).

1798. Rodjen je slikar Konstantin Danil, jedan od najvećih srpskih slikara 19. veka, predstavnik srpskog bidermajera.

1830. Osnovana je Republika Ekvador, a za prvog predsednika izabran je Huan Hoze Flores.

1840. Rodjen je francuski pisac Alfons Dode autor trilogije o zgodama Tartarena Taraskonca, remek dela francuske humorističke proze. Veliki uspeh donela mu je zbirka pripovedaka „Pisma iz mog mlina“.

1851. Rodjen je srpski pisac i lekar Laza Lazarević („Prvi put s ocem na jutrenje“, „Sve će to narod pozlatiti“, „Na bunaru“, „Školska ikona“, „On zna sve“, „U dobri čas hajduci“, „Verter“).

1862.Rodjen je srpski pisac Janko Veselinović, autor romana Hajduk Stanko“ sa tematikom iz Prvog srpskog ustanka i pripovedaka i romana iz seoskog života („Slike iz seoskog života“, „Seljanka“).

1882. Rodjen je francuski slikar Žorž Brak koji je s Pablom Pikasom 1905. osnovao kubistički pokret.

1887. U Beogradu je osnovana Provizorna opservatorija Velike škole. Osnivanjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije 1947. Opservatorija je postala njegov sastavni deo.

1914. Rodjen je američki bokser Džoe Luis prvak sveta u teškoj kategoriji od 1937. do 1949, kada se povukao.

1949. Prvi britanski mlazni avion „Kanbera“ izvršio je prvi probni let.

2007. Na takmičenju za pesmu Evrovizije u Helsinkiju pobedila je predstavnica Srbije Marija Šerifović sa pesmom „Molitva“.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin