fbpx
spot_img

Na današnji dan: 2. oktobar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1608 – Holandski optičar Hans Liperšej prikazao je u Hagu prvi teleskop.

1836 – Engleski prirodnjak Čarls Darvin uplovio je na brodu „Bigl“ u englesku luku Falmut posle petogodišnjih istraživanja živog sveta u Južnoj Americi i na ostrvima u južnom Pacifiku, koja su značajno doprinela razvoju njegove teorije o evoluciji.

1851 – Rođen je francuski maršal Ferdinan Foš, komandant savezničkih armija u završnim operacijama u Prvom svetskom ratu, koje su dovele do kapitulacije Nemačke. Po završetku rata postao je član Francuske akademije, i kao prvi stranac, fildmaršal Britanije.

1869 – Rođen je indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma (velika duša), predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije. Najpoznatiji pobornik nenasilja u postizanju političkih ciljeva, poginuo je u atentatu koji je na njega izvršio jedan hinduistički fanatik u januaru 1948.

1895 – U Splitu je rođen jugoslovenski dirigent i kompozitor Jakov Gotovac. Autor popularne komične opere „Ero s onog sveta“ (1935) inspiraciju za svoja dela nalazio je prevashodno u folkloru („Simfonijsko kolo“, „Koleda“, „Orači“, „Guslar“).

1924 – Liga naroda usvojila je Ženevski protokol za mirno rešavanje međunarodnih sporova.

1946 – Zrenjanin je dobio današnje ime. Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

1999 – Kina i Rusija proslavile su prvom zajedničkom vojnom vežbom 50. godišnjicu diplomatskih odnosa dve zemlje.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.