fbpx
spot_img

Na današnji dan: 26. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1452. Rođen je italijanski slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči. Njegovo najpoznatije slikarsko delo, čuvena „Mona Liza“, izložena je u pariskom Luvru, a crteži i rukopisi čuvaju se u milanskoj biblioteci Ambrosiana, londonskom Britanskom muzeju i Vindzoru. Od njegovih naučnih radova najznačajniji je „Traktat o slikarstvu“.

1711. Rodjen je britanski filozof škotskog porekla, Dejvid Hjum, preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitativne teorije novca. („Rasprava o ljudskoj prirodi“, „Filozofski ogled o ljudskom razumu“).

1798. Rođen je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog „Fausta“ i napisao „Dnevnik“ u kojem je izložio zapažanja o umetnosti („Danteova barka“, „Ulazak krstaša u Carigrad“, „Na barikadama 28. jula 1830“).

1910. Rođen je književnik Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pisao je romane („Derviš i smrt“, „Tišina“, „Tvrdjava“), pripovetke, eseje i filmske scenariste.

1962. Britanija je lansirala prvi satelit Ariel I.

1964. Tanganjika, Zanzibar i Pemba su osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u
Tanzanija.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.