fbpx
spot_img

Na današnji dan: 4. septembar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1533 – Rođena je engleska kraljica Elizabeta I,kćerka kralja Henrija VIII i njegove druge žene Ane Bolen. Za vreme njene vladavine (1558-1603) postavljeni su temelji buduće britanske imperije. Podržavala je razvoj nauke i umetnosti, a specifičan stil arhitekture iz njenog vremena, mešavina gotike i renesanse, nazvan je elizabetanskim stilom.

1764 – Za kralja Poljske krunisan je ruski štićenik StanjislavII Ponjatovski, poslednji poljski monarh. Tokom njegove vladavine (do 1795) Rusija, Pruska i Austrija izvršile su tri deobe Poljske, koja je kao nezavisna država obnovljena 1918.

1813 – Prvi put je upotrebljen naziv „Ujka Sem“ za SAD, uuvodniku njujorškog lista „Troj Post“.

1822 – Guverner Brazila, princ Pedro, proglasio je nezavisnost od Portugalije i proglasio se za cara. Portugal je priznao nezavisnost Brazila 1828.

1909 – Rođen je američki filmski i pozorišni režiser ElijaKazan, dobitnik nekoliko Oskara („Tramvaj nazvan želja“, „Viva Zapata“, „Istočno od raja“, „Bebi Dol“).

1914 – Rođen je američki fizičar Džejms Alfred van Alen(James, Allen). Pomoću Gajger-Milerovih brojača postavljenih 1958. na veštačke satelite „Eksplorer 1“ i „Eksplorer 2“ otkrio je dva pojasa pojačanog zračenja oko planete Zemlje koji su kasnije nazvani „Van Elenovi radijacioni pojasevi“.

1986 – Biskup Dezmond Tutu postao je nadbiskup Kejptauna u Južnoj Africi kao prvi crnac poglavar južnoafričkih anglikanaca.

Đorđe Todorović
Đorđe Todorović
Student Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu. Interesuje ga svet IT-a, zanimljivosti i video igara.