fbpx
spot_img

Naučnici objasnili zbog čega zglobovi pucketaju

Američki i francuski naučnici istraživali su nastanak zvuka pucketanja zglobova, čije proizvođenje nervira mnoge ljude. Mnogo je više, međutim, onih kojima zgobovi vrlo često pucketaju.

 

Pucketanje zglobovima

Foto: Pixabay

Prepoznatljiv zvuk može da se objasni sa tri različite matematičke jednačine, objašnjavaju naučnici koji tvrde da do zvuka pucketanja zglobova dolazi zbog malih mehurića koji pucaju u tečnosti zglobova prilikom promene pritiska.

 

O tom fenomenu raspravlja se skoro ceo vek, a sada je njime počeo da se bavi i student prirodnih nauka Vinit Čandran Suja, pošto mu se pucketnje zglobovima dogodilo na času, piše BBC.

 

Sa svojim profesorom, doktorom Abdulom Barakatom, razvio je tri jednčine koje objašnjavaju zvuk koji nastaje kada „lomimo“ prste na rukama, odnosno zglobove, prenosi „B92“.

 

– Prva jednačina opisuje varijacije pritiska unutar našeg zgloba kada pucketamo njima, druga opisuje varijacije veličine mehurića tečnosti, kao odgovor na varijacije pritiska, dok treća jednačina povezuje veličinu varijacije mehurića sa onima koji proizvode poznati zvuk – objašnjava doktor Barakat, profesor na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

 

„Kada pucketamo zglobovima, mi ih ustvari razdvajamo, a kada to činimo, pritisak se smanjuje. Pojavljuju se mehurići u tečnosti koja „podmazuje“ zglobove, poznatoj kao sinovijalna tečnost. Tokom procesa pucketanja zglobova, dolazi do različitih varijacija pritiska u zglobu, što prouzrokuje veliku brzinu kretanja mehurića, a to dovodi do zvuka koji povezujemo sa pucketanjem – zaključio je Čandran Suja.

Izvor: blic.rs

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.