fbpx

O fudbalu i životu: Čuveni citati poznatih igrača

Evo šta su o najpopularnijoj igri na svetu rekli neki od najpopularnijih fudbalskih protagonista.

foto: profimedia/befunky

Životi fudbalera puno su kompleksniji od onog što vidimo u 90 minuta uzbudljive igre i performansi na terenu, a njihovi uspesi zavise od beskrajnog niza faktora. Ipak, prema onome što podiele sa svojim navijačima, čini se da sve počiva na dvostrukom temelju sazdanom od vere u sebe i ljubavi prema igri.

Irac Roj Kin  u svojoj osamnaestogodišnjoj karijeri izvukao je mudar zaključak:

“Ne verujem da je veština igrača bila, niti će ikad biti, rezultat trenera. To je rezultat ljubavnog odnosa između deteta i lopte”.

Izjava sjajno podupire teze da se velike stvari nikad nisu napravile bez detinje zanesenosti i predanosti. Svejedno je da li to primenjujete na fudbal, kuvanje ili neku drugu životnu aktivnost. Recept je, čini se, uvek isti. S tim se slaže i slavni Pele za koga saigrači vole reći da je najveći filozof među fudbalerima:

“Uspeh nije slučajnost. To je naporan rad,ustrajnost, sticanje znanja, učenje, žrtva i najviše od svega – ljubav prema onome šta radiš ili učiš raditi”.

O teškim životima slavnih fudbalera pre fudbala već smo pisali, ali izgleda da nam je promaklo jedno važno ime – Zinedin Zidan. Igrač je jednom prilikom opisao situaciju iz detinjstva čija je zrelost i težina malo koga ostavila ravnodušnim:

“Jednom sam plakao zato jer nisam imao cipele u kojima bih sa prijateljima igrao fudbal, a onda sam video čoveka koji nema stopala i shvatio koliko sam bogat”. U svetu u kome je tuđa trava uvek zelenija, ovo je jedna od onih poruka koje je zabranjeno smetnuti s uma. Tajna je u premeštanju fokusa sa onoga što nemamo na ono što imamo. To je jedina šansa da verujemo da nas prati večno nasmejano nebo.

Kad su Lionela Mesija, nedostižnu zvezdu i prvo lice svetskog fudbala pitali da opiše svoj uspeh koji je stigao preko noći, nije se mogao (niti je trebao) suzdržati od malo zdrave ironije i sarkazma:

“Počinjao sam rano, ostajao do kasno, dan za danom, godinu za godinom, trebalo mi je 17 godina i 114 dana da bih ”preko noći” postao uspešan”. Ništa dobro, stabilno i trajno nikada nije došlo preko noći, ni u životu ni u fudbalu.

Na samom kraju, evo jednog zanimljivog citata.  Autor je Tomas Miler, odlični igrač nemačkog Bajerna: “Onaj ko snove žrtvuje stvarnosti zauvek je poražen”.

Izvor: miss 7

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.