fbpx
spot_img

Odbojka dame: Srbija do novog srebra

Ženska juniorska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, koje je završeno u nedelju 4. septembra u slovačkoj Nitri. Izabranice Marijane Boričić su na taj način nastavile sjajno leto za srpsku odbojku, posle zlata u Svetskoj ligi, srebra na Olimpijskim igrama stigla je i srebrna medalja sa Evropskog prvenstva. U finalnom meču Srbija je poražena od reprezentacije Rusije rezultatom 3:0 (26:24, 25:19, 25:18). 

Bio je to drugi meč između Srbije i Rusije na ovom šampionatu. U prvom meču tokom grupne faze izabranice Marijane Boričić su uspele da savladaju Rusiju sa 3:1 i upravo ta pobeda im je otvorila vrata polufinala. Da je teško pobediti jednog rivala dva puta na istom takmičenju pokazala je utakmica sa Rusijom, koju je naša reprezentacija izgubila. Srbija je svoju šansu ispustila tokom prvog seta kada je imala i prednost od 13:7 i 17:13. U nastavku seta Rusija je uspela da nadoknadi taj zaostatak i uđe u veoma neizvesnu završnicu. Vodila je Srbija u finišu seta i sa 23:22, ali su Ruskinje uspele još jednom da se izvuku iz veoma neugodne situacije i da iskoriste drugu set loptu za konačnih 26:24. Bolje je Srbija startovala i u drugom setu. Ponovo je imala prednost od 8:4, međutim Ruskinje kao i tokom prvog seta uspevaju da nadoknade zaostatak i dobiju drugi set rezultatom 25:19. Posle gubitka drugog seta bilo je jasno da ekipa Marijane Boričić nema snage za preokret. Pokušavala je Srbija da održi egal za Ruskinjama, ali to im je polazilo od ruke samo na početku seta. U nastavku poslednje deonice Rusija je lagano povećavala svoju prednost do konačnih 25:18.

Srbija jeste poražena u finalu Evropskog prvenstva, međutim nema za čim da žali. Osvojena je još jedna velika medalja srebrnog sjaja, Srbija je potvrdila da je u juniorskoj konkurenciji u samom kremu Evrope, ali ono što je bitnije od medalje je činjenica da Srbija ne mora previše da brine za budućnost. Katarina Lazović i Jovana Kocić su izabrane u idealnu postavu šampionata i u narednim godinama ih možemo očekivati u dresu seniorskog sastava.

ODBOJKA-LOPTA

 

Put do srebra

Grupna faza: Srbija – Italija 1:3, Srbija – Mađarska 3:0, Srbija – Nemačka 3:2, Srbija – Belorusija 3:0 i Srbija – Rusija 3:1.

Polufinale: Srbija – Turska 3:0

Finale: Srbija – Rusija 0:3

 

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...