fbpx

Planeta stripa – crnogorski izdanci, I deo

 

www.stripvesti.com
www.stripvesti.com

Pred sastavljanje ovog članka, bio sam ponet i idejom da u naslovu bude crnogorska razglednica – što bi u ovom prilogu ipak bilo po obimu prevaziđeno, ili čak poslanica, ali ipak se odlučih za ovde upotrebljeni naslov.

www.montenegrina.net
www.montenegrina.net

  Naime, kada razmatramo pojam crnogorski strip (ipak nešto malo šire od pojma “strip u Crnoj Gori”), valja imati na umu da on sam po sebi nema tako ukorenjenu tradiciju kao nešto što bi predstavljalo autentičan umetnički ishod od ljudi koji su rođeni i stasali na pomenutom tlu, te na njemu i uspeli (proslavili se) u svom području rada. (Udruženje strip autora Crne Gore je osnovano 2005. a nešto pre toga mu je prethodio Kotorski strip klub.) Da bi bilo malo jasnije, ilustrovaćemo na primeru nekoliko zaslužnih autora, pa procenite.

http://skab612.com/ index
http://skab612.com/ index

 Andrija Maurović (1901-1981), rođen u mestu Muo kod Kotora, karijeru je gradio ugl. u Zagrebu, sa sjajnim ostvarenjima iz lokalne istorije i predanja, te sa brojnim stripovima avanturističkog i vestern žanra – neke od njih su adaptacije poznatih knjiga.

  

http://www.kupindo.com/Politikin-Zabavnik
http://www.kupindo.com/Politikin-Zabavnik

 

                                                                                                                                                                                                        Lazar Sredanović rođen je 1939. u Nikšiću; gradio karijeru u Beogradu a, koliko znamo,

www.stripotekaforum.com/index
www.stripotekaforum.com/index

topliji deo godine provodi negde u Boki – u Krašićima. Za našu publiku veoma značajan kao tvorac staroslovenskog ratnika Dikana, koji je ukrasio mnoge stranice “Politikinog zabavnika”. (A nekoliko priča o Dikanu svakako  obiluje svojevrsno interpretiranim bokeljskim motivima!)

Tihomir Čelanović (r. 1977.) je doduše rođen u Beogradu, ali dobrim delom je rastao u Kotoru, a naravno navraća se raznim poslovima za potrebe srpskog tržišta. Značajan je illustrator udžbenika, a poznat je po stripovima u kojima figuriraju insekti i vilenjaci, raznoliki šumski svet… Ovde smo pak odabrali jednu tablu sa malo oporijim sadržajem (“Zamislite ovo!”).

Simon Vučković iz Kotora (Pazite, fudbaler je S. Vukčević!), spadao bi u ubedljivije predstavnike autentičnog lokalnog stripa. Poznat je po satiričnim karikaturama i strip kaiševima (u dnevnom listu “Dan” i mnogim drugim), među kojima su uglavnom Montenegrini (v. prvu sliku), koji se često pojavljuju u vidu dva-tri neizmenjena kadra u kojima je samo tekst drugačiji – npr. ćaskanja i mudrovanja Mićuna i Ćora. Jedan je od osnivača i aktuelni predsednik Udruženja strip autora Crne Gore.

Širi prikaz rada pomenutih autora može se proučiti na sajtu www.montenegrina.net/umjetnost/strip,

kome se posebno zahvaljujemo na materijalu.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.