fbpx
spot_img

Planeta stripa: Italija – 2. deo

bilbolbul
http://www.inliberuscita.it/rubriche/6711

  Rekosmo da je prvi pravi italijanski strip junak crni dečak Bilbolbul it 1908. (mnogo kasnije, s početka ovog veku, po njemu će biti nazvan međunarodni salon stripa u Bolonji!) Od ranih autora značajni su i A. Rubino sa svojim Quadratino-m – i taj i ovaj prethodni se na duhovit način poigravaju obrazovanjem, pomoću idioma, odnosno nekih matematičkih pojmova; značajan je npr. i klovnoliki Signor Bonaventura od Serđa Tofana (od 1917.). Do oko 1920. pojavilo se još dosta časopisa u kojima su se pod prilagođenim nazivima objavljivali Mačak Feliks, stripovi nama poznati kao Bim i Bum, Porodica Tarana itd.

                     Ovdašnji fašizam nije toliko represivno delovao na strip produkciju – svakako je bilo tendencija da se ovaj medij iskoristi u svrhu ideološke propagande, a na drugoj strani je bio npr. „Marmittone“ (od 1929. do 1940.) od Bruna Angolete .) –sa blago antimilitarističkim izrazom (uporedite ga idejno-estetski sa vojnikom Švejkom!), i to je bio neki maksimum liberalizma i tolerancije koji u to vreme strip mogao sebi da pruži. Inače, 1939. je do daljnjeg bilo zabranjeno izdavanje inostranih stripova, pa su mnogi junaci kao „zamaskirani“ i prilagodjeni našli svoj pandan u vidu domaćih heroja, a jedan od privilegovanih uvoznih likova je ostao Miki Maus (ovde i dan-danas poznat kao Topolino – „mišić“! Još od 1932. izlazi i časopis sa ovim imenom.), što neki tumače ranijom Dučeovom naklonošću prema jednom ovakvom liku!

Marmittone
http://bdzoom.com/6402/patrimoine/le-coin-du-patrimoine-bd-antonio-rubino/

        Među stripovskim tendencijama pre II svetskog rata nije izostajao ni naučnofantastični pristup (Saturn protiv Zemlje, od 1936. Do 1936., od tandema F. Pedroki – Đ. Skolari) Od časopisa su aktivni L’Avventuroso, Il Monello  L’Audace, i Džambo (Jumbo, od 1932. do 1938. sa sadržajima zgodnim za mlađe naraštaje – sledite link!) 1937. u trci za popularnost se pojavio i katolički orijentisani  Il Vittorioso, sastavljen isključivo od italijanskih stripova.

                      Da bismo još malo  dočarali prethodno izlaganje, istaći ćemo pune nazive dva sajta sa kojih su preuzete i ove dve slike, što će, makar i bez prevoda, pružiti dobro ilustrovan pregled ranijeg italijanskog stripa:

http://www.inliberuscita.it/rubriche/6711/le-nuvole-parlanti-dagli-anni-venti-all%E2%80%99immediato-dopoguerra/

http://bdzoom.com/6402/patrimoine/le-coin-du-patrimoine-bd-antonio-rubino/

 

              –  Nastaviće se     –

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.