fbpx
spot_img

Planeta stripa – počeci u Srbiji

   

Pre-i-posle-vetra
www.rastko.rs/strip/1/zupan-dragincic 1/img/001.png

U jednom ranijem prilogu o počecima stripa uopšte, među njegovim pretečama smo uzgred, ali ne bez ponosa, pomenuli i crkvene freske kao neki efektni niz prizora iz životopisa… Ovde ćemo pokušati da vrlo sažeto predočimo nešto o razvoju stripa u Srbiji u klasičnom publicističkom smislu.

Nagli procvat humorističkih i zabavnih listova u Evropi XIX veka nije mimoišao ni naše krajeve – to ističemo bez naročite pristrasnosti, a znaćaj humorističko-satiričnog zamaha u domaćim izdanjima, i kvalitetom i knatitetom, proteže se sve do danas!

Neizbežno je načiniti i malo širi osvrt u okviru regiona, pa ću po ličnom skromnom sećanju napomenuti da se u jednom zabavnom listu iz 1980 i neke navodi jedan zadarski list kao pionirski u smislu stripovanih priloga, 1830 i neke… (bio je prikazan kaiš sa scenama iz posete zubaru).

1860. godine u Novom Sadu Jovan Jovanović i Dim. Mihajlović pokreću šaljivi list „Mesečar“, a već februara 

http://www.rastko.rs/strip/1/zupan-draginicic_1/img/013.png
http://www.rastko.rs/strip/1/zupan-draginicic_1/img/011.png

   1861. godine Dragutin Keserić izdaje prvi broj šaljivog ilustrovanog lista „Komarac“ (v. sliku 1!). Tokom devetogodišnjeg izlaženja ovaj novosadski list je promenio je više urednika; ali je najveću popularnost stekao u periodu 1861–1863. pod uredništvom Đorđa Rajkovića i Jovana Jovanovića, za čija će imena u narednim godinama biti vezana i mnoga druga humoristička izdanja. U pomenutom periodu „Komarac“ objavljuje i najveći broj ilustrovanih priloga, čime će se posebno odlikovati izdanja Jovana Jovanovića Zmaja.

Naš Čika Jova Zmaj 1864. u Budimpešti pokreće satirični list upečatljivog naziva „Zmaj“ -1868. izdanje prelazi u Novi Sad, a poslednji broj izašao je u Beču 1871.

Gotovo istovremeno, 1867. godine, u Zagrebu počinje da izlazi Starčevićev „Zvekan“, a u Novom Sadu Rajkovićev „Ren“, a na sledeći primer „strip-gega“ nailazimo tek 1872. godine u humorističkom listu „Jazavac“, opet zahvaljujući zmaju, koji je sa Ilijom Ognjanovićem -Abukazemom urešivao i “Kamilu”.

1876. godine, St. V. Popović pokreće u Novom Sadu zabavni dečji list „Radovan“, za koji će sve ilustracije raditi Milivoj Mauković. Tri godine kasnije, ovaj talentovani ilustrator iz Šida objaviće strip-šalu „Malerozni tencer“ u prvom broju humorističko-satiričnog časopisa „Šaljivi astronom“.

  

http://www.rastko.rs/strip/1/zupan-draginicic_1/img/013.png
http://www.rastko.rs/strip/1/zupan-draginicic_1/img/013.png

  Ipak, pravo trajno osveženje od strane slavnog dečjeg pisca donosi veoma poznata publikacija po imenu “Neven”, iz kojeg i ovde imamo par ilustrovanih priloga. (Zmaj je i sam ilustrovao npr. ovde priloženi primer sa pužem.)

Bilo bi teško navesti sve entuzijastičke težnje nađeg nekadašnjeg izdavaštva, a da ipak neka ne bude nepravedno izostavljena! No, za radoznale, što se tiče humorističko-satirične štampe (dok smo još uvek pretežno u tom formatu), na svetlo dana su izlazili, ugl. u Beogradu, još i: “Brka” (jedan od dugovečnijih – sa prekidima, od 1882. do 1938.), “Gedža”, “Bič”, “Satir” (1902. ga Pokrenuo Brana Cvetković), “Topuz”, “Mirođija” (Vršac), “Elektrika” (Niš), “Vrač pogađač” (Zagreb – Novi Sad) i mnogi, mnogi drugi.

Dakle, strip se u Srbiji pojavio je u drugoj polovini XIX veka u brojnim humorističkim, dečjim listovima i kalendarima kao razvijeni oblik karikature – od satirične do dečje zabavno-edukativne. Međutim, usled objektivnih istorijskih okolnosti srpski strip će u jednom dužem vremenskom periodu, koji se proteže do sredine tridesetih godina, biti zaustavljen u svom evolutivnom razvoju.

                                                                                – nastaviće se

Veliku zahvalnost za ove izvore dugujem sajtu Rastko.rs  (Pun naziv početne stranice sa indeksom je

http://www.rastko.org.rs/strip/1/zupan-draginicic_1/index.html) Sajt je baziran na knjizi Z. Zupana i slavka Draginčića „Istorija jugoslovenskog stripa“ (!. deo – do 1941.) a ja bih svakako preporučio i delo Zdravka Zupana pod nazivom „Vek stripa u Srbiji“ (2007.)

                                                                  

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.