fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Začeci propagande

zaceci_propagande_pokazivac

 

Prva asocijacija prilikom pominjanja reči ,,Propaganda“ jeste saradnik tj. Ministar za propagandu Hitlerove Nemačke, Jozef Gebels. Međutim, na zapadu, prvo ime u vezi sa terminom ,,Propaganda“ svakako je Edvard Bernez. Jozef Gebels koji je bio poklonik Bernezovog dela, uvek je pri ruci imao Bernezovu knjigu ,,Kristalizacija javnog mnjenja“.

Bernez se sa razlogom smatra ,,Ocem odnosa sa javnošću“ i izumiteljem tehnike spinovanja javnog mnjenja. Od velikog broja PR kampanja koje je osmišljavao, ostale su upamćene one za cigarete Lucky Strike i za fluorizaciju vodovodske vode. Kampanju Lucky Strike cigareta nazvao je ,,Baklje slobode“ (Torches of Freedom). Imala je za cilj da privuče veliki broj žena konzumaciji cigareta s obzirom da je u to vreme pušenje na javnim mestima bila tabu tema za žene koje su držale do svog ugleda. 1927. godine žene su u SAD uticale i dobile pravo glasa, pa je Bernez iskoristio njihovo osećanje ponosa, te uputio poruke ženskoj populaciji koje motivišu dame da slobodno zapale cigaretu na javnim mestima jer time pokazuju izvojevanu slobodu i dostojanstvo. Tokom kampanje, koristio se izjavama lekara da pušenje nije štetno za zdravlje, već je korisno iz razloga što sprečava gojenje kod žena. U to vreme, nauka je tvrdila sasvim suprotno, ali Bernezu to nije smetalo da propagira ono što je u interesu njegovog klijenta. Za potrebe Aluminijumske kompanije Amerike u Bernezovoj režiji je osmišljena efektna kampanja koja je ubedila tadašnje vlasti Sjedinjenih Američkih Država da je fluorizacija vodovodske vode dobra za zdravlje ljudi. I pored toga što je kampanja bila i više nego uspešna, mnogi ugledni naučnici tog vremena su tvrdili da je fluor izuzetno štetan i u niskoj koncentraciji utiče na pojavu bolesti ili drugih abnormalnosti kod ljudi.

lucky_15

Slika: Propagandni materijal za cigarete ,,Lucky Strike“

Čestim odstupanjima od moralnih normi i spremnosti na kompromise različitog tipa, te diskutabilna rešenja kako bi ostvario svoje ciljeve i ciljeve svojih klijenata, Bernez je proglašen za ,,Američkog publicistu broj 1“. Po uzoru na njega kao ,,Oca PR-a“ i dela tj. brojnih uspešno sprovedenih kampanja, veliki udeo ima u dokumentarcu BBC-a pod nazivom ,,Vek samosvesti“ (The Century of the self) kao jedna od 100 najuticajnijih ličnosti XX veka u celom svetu.

Nastaviće se…

NAPOMENA: Zabranjeno kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.