fbpx
spot_img

Savet: Dobar san u trudnoći

Gorušica, grčevi u nogama, neudoban položaj, često prekidaju san buduće mame.
Da bi trudnica mirno provela noć, pored udobnog kreveta i jastuka neophodno je da pronađe i adekvatan položaj za spavanje. On nekada može da bude mnogo drugačiji od onog koji ste zauzimali dok niste bili trudni. Ma koliko čudno delovao položaj koji zauzimate, najvažnije je da tokom noći dobro spavate. A to je dobro i za bebu.

Evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da udobno prespavate celu noć:

 

Trudnoća
foto: yumama.com

1. Kad god možete izbegavajte stresne situacije u toku dana.
2. Ako vas muči gorušica izbegavajte obilne obroke pred spavanje.
3. Jedite češće, a manje obroke u toku dana, dovoljno voća i povrća. Izbegavajte kafu i kola napitke, jer možda nećete moći da zaspite od previše kofeina.
4. Kratkotrajno opuštanje u toploj vodi (vodite računa da nije pretopla), i šolja toplog mleka, garantuju brz san.
5. Kako vam stomak bude rastao tako će vam biti sve teže da nađete udoban položaj za ležanje i spavanje. Postoje specijalni, duguljasti, jastuci koje možete da stavite između nogu i ispod stomaka, i da ih bukvalno zagrlite. Biće vam mnogo udobnije.
6. Mnoge trudnice imaju probleme sa grčevima u nogama koji ih neprijatno iznenade (i probude) u toku noći. Preventiva za ovu pojavu je da pred spavanje držite noge podignute u vis, a ukoliko vas uhvati grč prste na stopalima povlačite ka sebi.

 

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".