fbpx
spot_img

Savet: Održavanje kožne odeće

Kožna jakna
foto: forum.hr

Kod održavanje kožne odeće jako je bitno znati da nikada ne koristite hemijsko čišćenje, jer se time skida tintura. Ukoliko je to jedino rešenje iz nekog razloga, posavetujte se i pronađite firmu koja je specijalizovana za hemijsko čišćenje kožne odeće.

Održavanje meko štavljene kože (Antilop) započnite odmah po kupovini, nanošenjem sredstva za zaštitu od fleka i vode, tjs impregnaciju. Kako bi ovaj tip kože održao svoju teksturu i mekoću za četkanje i brisanje koristite samo četku namenjenu ovom tipu kože, nikako četke od abrazivnih materijala.

Krema ili sprej  može se krostiti za tretiranje unutrašnjih delova jakne. Za uklanjanje manjih fleka možete koristiti gumicu za brisanje ili ekstremnim slučajevima šmirglu velike finoće. Ukoliko vam se na jakni pojave fleke od vode, najpre ostavite jaknu da se osuši a potom očistite četkom za antilop kožu.

U periodima kada jaknu ne koristite, odložite je u ormar, na vešalicu. Nikako nemojte savijati vaše predmete od kože jer se tokom stajanja pojavljuju nabori i pukotine. Jednom mesečno predmete provetrite na promaji kako se ne bi nakupila vlaga. Ako ste već u nekom slučaju dobili nabore na kožnoj jakni, jaknu postavljenu na vešalicu, odmah nakon tuširanja ostavite da visi u kupatilu.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".