fbpx
spot_img

Simbioza: Rak i školjka zajedno kroz život

Simbioza (grč. „syin“ = s, sa, „biosis“ = živi) je  interakcija između dva organizama različitih vrsta, zbog koristi barem jednog od njih. Postoje različite vrste odnosa između živih organizama, gde samo jedan od njih ima koristi, gde je jednom organizmu pričinjena šteta, gde oba imaju koristi. U slučaju školjke palašture (lat. Pinna nobilis) i raka (lat. Pinnotheres pisum) zastupljena je vrsta simbioze koja se naziva komensalizam. U njihovom odnosu korist ima rak, koji živi u unutrašnjoj duplji školjke, dok školjka nema ni koristi ni štete od ovog odnosa.

Inače, školjka palaštura živi u slanim vodama, gde je donji deo ljušture zakopan u pesak, a gornji deo je izvan podloge. Školjka je otvorena u normalnim uslovima jer na taj način voda ulazi u nju, ona je filtrira i tako se hrani. Spoljašnjost je prekrivena oštrim izraslinama koje je štite od predatora, a unutrašnjost je glatka I prekrivena sedefom. Može dostići veličinu I od jednog metra.

Rak najčešće živi u simbiozi sa drugim organizmima. Veličine je zrna graška, a površina tela mu je glatka. Kod ženke ove vrste, koja je prikazana na slikama ispod,  mogu se videti unutrašnji organi.

 

 

 

Neda Glišović
Neda Glišović
Član sam Lingvističke sekcije u I kragujevačkoj gimnaziji, osam godina sam se aktivno bavila takmičarskim plesom, a fotografijom sam počela da se bavim pre oko dve godine I od tada je fotogravisanje nezamenljiv izvor moje inspiracije. Volim prirodu, plivanje, sport, a posebno mesto u mom životu zauzima i ronjenje- jedan novi vid upoznavanja sveta koji nas okružuje, a gde još ima puno nerešenih misterija.
WordPress PopUp Plugin