fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Fragmenti prošlosti – 14 –

Foto: Jovana Kuzmanović

Službena šetnja

Sigurno da je bilo ljudi koji su tog sunčanog prepodneva u londonskom Hajd-parku pomislili da je ova plavokosa devojka neka od onih osoba koje svoj novac i ljubav rasipaju na pse.

Međutim, Džejn Tomas je bila u tako reći u službenoj šetnji. Naime, ona je manekenka i sa psima treba da se pojavi na psećoj reviji.

Pobuna u robijašnici

Američki reditelj Baz Kulik snima svoj novi film – u zatvoru u Arizoni. On želi da što vernije prikaže pobunu koja je ovde izbila 1958. godine i o kojoj se još priča. Sve uloge igraju sami zatvorenici, i to mahom oni osuđeni na doživotnu robiju zbog ubistva i drugih teških zločina.

Na slici : reditelj Kulik pokazuje grupi robijaša u kojoj ima 9 ubica, kako da odigraju dramatičnu scenu napada na jednog od čuvara. Neki od njih su učestvovali u pobuni.

KOCKA

Prvenstvena košarkaška utakmica između Radničkog i Cibone u regularnom toku nije dobila pobednika. Posle kratkog predaha sudija Jakšić pozvao je kapitene Ivkovića (levo) i Nakića (br. 4) da izaberu stranu. I dok je sudija Jakšić pripremao novčić da baci, bek Radničkog Ivković je rekao : – Ne volim da se kockam. Neka gosti izaberu stranu, a ja ću biti zadovoljan ako nama ostanu bodovi…

***** Kao što vidite, iako se događaj zbio pre više decenija, ostao je utisak na vreme gde je sve bilo drugačije, lepše, pitomije i sa zdravim humorom.

TAKO SE NEKAD PUTOVALO

Ovo je jedan od prvih snimaka Crvene Zvezde, ali ne na fudbalskom terenu. Načinjen je 20. jula 1945. godine, za vreme „udobne vožnje“ kamionom od Zvezdinog stadiona do aerodroma, sa kojeg je nešto kasnije tim beogradskih crveno-belih odleteo za Zagreb, na prijateljsku utakmicu s Dinamom. Bila je to, u stvari, petnaesta utakmica tek novoosnovane Crvene Zvezde u kojoj je slavila četrnaestu pobedu (samo jednu je igrala nerešeno, protiv reprezentacije Beograda 3:3). Dinamo je pobeđen i u Maksimiru (2:1) kao i dvadesetak dana ranije u Beogradu (4:1).

Na fotografiji vidimo nekadašnje asove beogradskih crveno-belih, od kojih su kasnije mnogi postali slavni i čuveni u čitavom svetu.

Sleva: Horvatinović, Ćirić, Drakulić, Mitić, Tomašević, Stanković i Šapinac (obojica sede), Lovrić (sa šeširom), Đajić i Pečenčić.

*** Nadam se da su Vam se dopale ove objave iz prošlih vremena i vratile sećanja na vremena koja se nikad više neće vratiti.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.