fbpx
spot_img

Španski strip IV – Znači, fantaziraj…

 

Foto: lambiek.net
Foto: lambiek.net
Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

          Ponekad je to samo fantasmagorija, nesputana maštovitost i kreativnost, a ponekad

Foto: rebeldemule.org
Foto: rebeldemule.org

„čista“  fantastika, sa asocijacijom ka nekom futurizmu, science fiction, i tako to … (tu je i špansko ciencia ficcion!) Među žanrovima koji su se razvili u stripu, pa tako i španskom, želimo još da revijalno uputimo na kreacije iz domena naučne fantastike, ali nema veze ako uskoči i neka dopuna drugačijeg tipa, a da zgodno dopunjava pojam o stripu u Španiji; među imenima koja se tu nezaobilazno sreću, svakako je Karlos Himenes (C. Gimenez, 1941-      ; radio na stripu Dani Futuro, (sa već pominjanim scenaristom Viktorom Morom: 1931 – 2016) zatim Delta 99, Gringo i mnogim drugim – bez obzira na žanr, prilažemo ovde i prizor iz njegovih Profesionalaca … Hozea Mariju Kardonu (Jose M. Cardona Blasi, 1954-     )  smo pominjali u vezi sa Cerealijom, ali je svsakako poznatiji po Gigantiku. (slika 1), a takođe je doprineo i razvoju Diznijevih junaka i dr. (v. na www.lambiek.net)

Foto: zonanegativa.com
Foto: zonanegativa.com

Sa nekim spečifičnim ostvarenjem nam se javlja Daniel Tores, čiji junak Roko Vargas (rađen uglavnom izm. 1986. i 2005.) je ove godine premda  aktuelan u „Politikinim zabavniku“  (zamislite, npr. Neptunov satelit Triton na kome ima i skijališta poput onih na majčici Zemlji! )

Najzad, imamo pravi užitak za oči željne trudoljubno i znalački urađene slike, sa sve koloritom (pri čemu priča ne mora biti presudna) – Plaćenik (El Mercenario, aktuelan 1980-2003) o neimenovanom tajanstvenom junaku na pripitomljenom letećem zmaju; kao glavni autor i kreator navodi se jedino Visente Segreljes (1940-      ).

Foto: comicvine.gamespot.com
Foto: comicvine.gamespot.com

I tako, Španija, a posebno Barselona, podsećaju na još jednu svoju atraktivnu dimenziju, pored onih pojmova iz drugih kulturno-umetničkih domena, i uopšte onih o turističko-istorijskoj ponudi,  koje već nosimo o toj zemlji.

Pri kraju prethodnog priloga, hteli smo reći još da strip Blacksad potiče od dvojca tandema koji potiče sa španskog tla, ali da je primarni izdavač ovog stripa francuski Dargaud, ali su se zbog manjih tehničkih smetnji pojavili neki neobični znaci, no, sad možda nije ni važno… Uostalom, zar se i veliki crtač Romero ograničava na domaće izdavače? (setite se – Axa i, naravno, ah… Modesti Blejz!) Važno je da se strip razvija i da se bori za svoje mesto u svetu, na ovom ili onom tlu, u našim dušama željnim uzbudljivih doživljaja. Mogli bismo i opet reći  „Nastavlja se“, jer i u ovom poglavlju ima još toliko dela vrednih obrade, ili makar osvrta…  No, u ovom bloku, samo ćemo najaviti još jedan prilog iz sveta španskog stripa, koji će nam dočarati još neku komičnu atmosferu, sa jednim likom kojeg već pomenusmo…

Najzad, za znatiželjne koji bi na jednom mestu da se podsete liste većine relevantnih stripova koji potiču iz Španije, evo adrese na koju možemo pokucati, a onda se redom udubiti u pojedine sadržaje!

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Spanish_comics

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.