fbpx
spot_img

Srđan Đurić: Intervju sa Filipom Jovićem

O fudbalu, reprezentaciji, Linglong tire Superligi, Tumbakoviću i mnogim drugim temama razgovarao sam sa bivšim fudbalerom Mačve iz Šapca i Partizana, Filipom Jovićem.

Filip Jović

Prema tvom mišljenju, koliko je važna uloga golmana u jednoj ekipi?

Smatram da je golman najbitnija figura u ekipi, jer donosi sigurnost i stabilnost. Svaka ekipa može biti sastavljena od najboljih igrača, ali ako nema dobrog i sigurnog golmana sve to pada u vodu.

Poznato je da si iz šabačke Mačve prešao u Partizan. Da li je to ono što je u tom momentu bilo ostvarenje tvojih snova?

Debitovati za Partizan jeste ostvarenje sna, ali ja se tamo nisam dugo zadržao. Nakon nekoliko meseci, vratio sam se u Mačvu i nastavio da treniram. Ali svakako je bilo jedno veliko iskustvo i ostvarenje snova jednog klinca koji ceo život navija za taj klub.

Možeš li nam opisati momenat kada si debitovao za Partizan? Кakav je osećaj bio?

Ceo dan sam iščekivao tu utakmicu i u igru sam ušao na poluvremenu, branio sam celo drugo poluvreme. Osećao sam se jako srećno, čekao sam da me moji roditelji fotografišu da se vidi da sam u dresu Partizana. Jednostavno rečeno, klinac koji je ostvario svoje snove.

Кako bi opisao svoju epizodu u Radu iz Beograda?

Sa Radom sam išao pripreme, na poziv trenera Koraka. Prošao sam pripreme, odlično sam napredovao. To je bilo jedno veliko iskustvo. Zahvalan sam svim momcima u Radu i celom stručnom štabu na tome što su mi pomogli i prihvatili me kao da sam u klubu ceo život.

Кo je, prema tvom mišljenju, ovogodišnji favorit za osvajanje prvenstva Srbije?

Favorit je svakako Crvena Zvezda, a posle nje su tu Partizan i Vojvodina. Nadam se da će biti zanimljivija borba za prvo mesto, u odnosu na prethodnu godinu.

Filip Jović u dresu Partizana

Koja su, prema tvom mišljenu, očekivanja od večitih u kvalifikacijama za međunarodna takmičenja ove sezone?

Što se Partizana i Crvene Zvezde tiče, biće veoma teško da prođu 3. kolo, jer igraju protiv jako kvalitetnih ekipa. Zvezda se opekla protiv Helsinkija. Videćemo da li je to bio samo loš dan i da li su dobro shvatili tu opomenu, jer je Kopenhagen jako kvalitetna ekipa. A što se Partizana tiče, Malatija je bila 5. u Turskoj i ima sasvim solidnu ekipu. Za nju igra nekadašnji kapiten Crvene Zvezde Mičel Donald i on će imati još veći motiv da igra. Sve u svemu, videćemo jedan dobar dvomeč.

Kakva su očekivanja od Tumbakovića na klupi Reprezentacije Srbije?

Tumbaković je jedan od naših najtrofejnijih trenera. Pratio sam njegov rad, pogotovo u Partizanu i reprezentaciji Crne Gore. Smatram da je to dobra promena po reprezentaciju i neki vidi šok terapije posle poraza od Ukrajine. Takođe, pozitivna stvar je što će se neki igrači koji nisu nastupali za reprezetaciju iz nekih razloga, vratiti. Igrači poput Milivojevića, Nastasića, Grujića…

Omiljena liga i klub? Šta je to što te veže za italijanski fudbal?

U svakoj ligi imam omiljeni klub. U Španiji je to Atletiko Madrid, u Italiji su Inter i Parma, u Engleskoj Liverpul… Što se omiljene lige tiče, to je italijanska Serija A. Ne gledam je toliko često kao ranije, ali sam uz nju odrastao i zavoleo fudbal.

Kako bi opisao trenutno stanje u srpskom fudbalu?

Nedostatak novca i adekvatnih uslova su najveći problem. Mladi previše brzo odu i onda se ne razviju dobro kao igrači, odu u inostranstvo, pa se kao polugotov proizvod vrate u Srbiju. Klubovi napreduju na Uefinoj rang listi, liga napreduje po koeficijentu, ali treba naći način da se zadrže mladi u našem fudbalu.

Filip Jović u dresu Mačve

Ispričaj nam neku zanimljivu anegdotu iz svoje karijere.

Na jednu prijateljsku utakmicu dolazili su skauti iz Slovačke. Branio sam prvo poluvreme i na poluvremenu izašao da bi drugo poluvreme branio drugi golman. U jednom trenutku sam samo ja ostao na klupi u slučaju da se golman povredi. Desilo se da je se povredio desni bek i da sam morao da uđem u igru umesto njega. Na kraju utakmice, skauti su se raspitivali za desnog beka koji je ušao sa klupe.

Pošto je poznato da si trenutno slobodan igrač u odabiru nove sredine, postoji li interesovanje?

Postoji dosta interesovanja, ali ništa konkretno za sada. U nekim ligama je već počelo takmičenje, u nekim drugim počinje za nedelju ili dve. Sve je manje vremena da se donese prava odluka i izabere pravi klub, ali videćemo.

Srđan Đurić
Srđan Đurić
Dolazi iz Slepčevića, sela u blizini Šapca. Studira u Novom Sadu, na odseku za Srpski jezik i književnost. Takođe, pisac je. Njegova prva zbirka pesama naziva se „Pesme moje" i objavljena u maju, 2017. godine, u pripremi je i njegova druga zbirka pesama. Dobitnik je mnogobrojnih plaketa i nagrada za književnost.