fbpx
spot_img

Stručna praksa za studente u domaćim i stranim kompanijama

Centar za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu i ove godine realizuje stručnu praksu za studente kako u domaćim tako i u stranim kompanijama koje posluju u Srbiji. U toku je konkurs za stručnu praksu u javnim preduzećima, agencijama i stručnim ustanovama iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Stručna praksa

Foto: Shutterstock

Milica je prošle godine kao master student prostornog planiranja učestvovala u praksi koju su organizovali Centar za razvoj karijere Beogradskog univerziteta i Ministarstvo građevinarstva. Sada je doktorand i ima posao. Kaže da je iniicijativa isto toliko važna koliko i rad sa mentorom.

 

„Praksa se sastojala  iz tri ciklusa. U prvom sam bila na praksi u Javnom preduzeću ‘Putevi Srbije’, a zatim u drugom krugu u Direkciji za vodne puteve“, kaže doktorand Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milica Gačić.

 

Dodaje da je nakon prakse u direkciji za vodne puteve imala sreće i da dobije posao. „Na neki način sve što naučite u toku ove prakse doprinosi i tome da možda ne odmah nakon prakse, ali u skorijoj budućnosti pronađete posao mnogo lakše nego što biste inače, bez tog iskustva“, navodi Gačićeva.

 

Praksu u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture na ovakav način steklo oko 300 studenata, pa se u Centru za razvoj karijere nadaju da će ih isto toliko biti i ove godine. Najviše mesta ima za studente tehničko-tehnoloških fakulteta, i to pre svega u „Er Srbiji“, „Železnicama Srbije“, Aerodromu „Nikola Tesla“, CIP-u.

 

Ana Janković Barović iz Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu kaže da se najčešće se javljaju oni koji imaju najmanje prilike da obave stručnu praksu.

„Zato je na primer, praksa koju radimo sa Ministartsvom građevinarstva za studente tih tehničkih fakulteta, pre svega za Mašinski, Saobraćajni, za Građevinski fakultet jedna od zaista retkih prilika za obavljanja prakse“, napominje Janković Barovićeva.

 

Planirana su tri ciklusa, a prvi počinje početkom februara. Studente i ove godine očekuje i program beogradske prakse, ali i praksa u grčkim kompanijama. Cilj je da što veći broj akademaca tokom studija stekne i radno iskustvo.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.