fbpx
spot_img

Tragom koraka Lorene Kujek

Recenzija za njenu drugu zbirku poezije “ Regeneracija neslomljive“

TRAGOM  KORAKA LORENE KUJEK

Svijet poezije je zaista posebno nešto i čudan na svoj način.

I baš tom osobenošću on čovjeka konstantno održava  na nekoj granici svemogućnosti  što dodatno daje i neku novu energiju i lakše kretanje kroz život.

Baš  sve to nam nudi i mlada autorica Lorena Kujek kroz svoje stihove i pjesme.

Ono što posebno odlikuje njene misli i poeziju je prije svega i nešto što nazivamo plemenitim činom i što ima dodatnu vrijednost u putešestviju čovjeka kroz život, a to je dosljednost. Svojim bogatim rječnikom čitaoca tjera uvijek  na ponovno čitanje i duboko razmišljanje šta je bit njenog kazivanja, to jest pisanja, te do do najsitnijih detalja na proživljavanje svega onog izrečenog na papiru. Na taj način uvjerava nas i  šta ustvari je moguće kao refleksija na stvarnost oko nje.

Ta njena autentičnost je čini, uvjerljivom i neponovljivom. U prvi plan izbija njena prepoznatljivost da svojom dubokom intonacijom izliva emocija i zaranjanjem u najdublje odaje samo otkriva koliki značaj ljubav ima u svakom tijelu čovjeku.

I bez obzira putuje li pravim ili krivudavim linijama ona iskazuje opet bezuvjetnost, a ujedno i pravu vrijednost pojma ljubavi. Baš zbog tih elemenata kreativnosti i njene lake igre s riječima, njeno pisanje poezije mogu da svrstavam i u „isti koš“ s djelima velike spisateljice Sylvije Plat.

Bez obzira što u dodirima lahora nedohvatljivosti, raščerečena između prošlosti i sadašnjosti, te stalnog komješanja i kovitlanja emocija, te kad tu dodamo i nesimetričnih nizova artikulisanih signala s crvenom tintom po sebi u širokom krugu bezgraničnosti odaje nema tu ničeg nedorečenog.  U prostorima plavog horizonta, a u svom vrtlogu nemira njeni razapeti oblaci priželjkuju proljeće, odaju nutrinu iskonske ljubavi, šta je čovjeka glavna potreba u životu.

I baš zbog svih tih elemenata beskonačnosti, svaka išarana nota njenog traganja i nudi nešto jedinstveno, nešto što će čitaoci prepoznati prilikom iščitavanja.

Zbog svih tih osobenosti toplo je preporučujem na čitanje, a mogu i da potvrdim, jer upoznat s njenim prvim koracima u svijetu poezije i književnosti, te s njenom prvom zbirkom „ Na krilima snova“ ipak je evidentan i napredak, te još veći iskorak u kvalitetu  gdje ona bez obzira na svoju mladost već pokazuje zrelost jednog savremenog pjesnika čime najavljuje kucanje na vrata u sami vrh hrvatske i svjetske književnosti.

 

Pjesnik Admir Džibrić

Admir Džibrić
Admir Džibrić
Džibrić Admir, rođen 1972.godine u Tuzli, BIH. Pisac, kolumnista, Poeziju piše od svoje četrnaeste godine zarad srca i duše. Autor je pet zbirki poezije, od čega jedna za djecu..Živi i radi u Lukavcu.