fbpx
spot_img

Trudnicama omogućeno besplatno lečenje kod zubara u državnim domovima zdravlja

stock-footage-pregnant-woman-brushing-teeth-in-bathroomDobro je poznato  da je higijena usta i zuba važna uvek i kod svakoga, a tokom trudnoće žene posebno.

Period trudnoće je specifičan i tada ženama često propadaju zubi, usled hormonskih promena koje uslede u tom periodu. Preporuka stomatologa za trudnice je da  kontrolišu stanje zuba na svaka tri meseca.

Bitno je da napomenemo da trudnice i porodilje imaju besplatno lečenje kod zubara u državnim domovima zdravlja, što je omogućila država.

Zato drage naše , ne propustite priliku da posetite zubara na vreme i da kontrolišete higijenu usta i zuba. Zdravi i lepi zubi zavise pre svega od opšteg zdravlja i zadovoljstva nas samih.

Najveća briga trudnica jeste zapravo da li lečenje infekcije zuba  ima neke posledice na plod, a nema razloga da vas to brine. Odgovor je vrlo jednostavan, infenkciju treba sanirati što pre, jer za plod i majku je štetno da traje.

restaurari-dentareJoš jedno često pitanje koje brine trudnice, da li smeju da prime lokalnu anesteziju tokom intervencije? Stomatolozi kažu da je to bezopasno i da se operacije zuba rade i u trudnoći. Anestezija je bezopasna i prema njihovim rečima nema nikakvih indikacija. Postoji samo jedan izuzetak  zove se felipresin (vazopresin). Ali tu anesteziju stomatolozi i ne daju trudnicama, upravo zato što ona može da izazove posledice, kao što je kontrakcije materice.

Predavanje stomatologa uključeno je u program „male škole“ za trudnice, gde se oni trude da prezentuju sve neophodne informacije budućim mama.

Rendgenskog snimanja zuba, nije poželjno tokom  trudnoće. Retke su situacije kada se razmatra ova opcija u trudnoći. Ali ako je neophodno rendgenskog  snimanje može i tada da se zub snimi. Tada je potrebno zaštititi trudnicu olovnom keceljom i okovratnikom, upravo da bi se sprečile štetne posledice.

Važan zaključak jeste da se intervencije koje nisu hitne, odlažu. Ali većina hitnih hirurških intevencija se na vrlo bezbedan način mogu izvesti u trudnoći.

177086

Zdravi zubi su ogledalo zdravlja, a da bismo ih sačuvali potrebno je redovno ih prati. Zdravi zubi preduslov su opšteg zdravlja i zato vodite računa o higijeni usta i zuba, ali  i redovno ih kontrolišite,  posetom stomatologa.

 

Isidora Petrović
Isidora Petrović
"Život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.“