fbpx
spot_img

Košarka: Srbija, Hrvatska i Francuska putuju u Rio

Poznate su sve košarkaške reprezentacije, koje će učestvovati na Olimpijskim igrama. Poslednja tri mesta popunile su tri evropske ekipe, koje su trijumfovale na kvalifikacionim turnirima u Beogradu, Torinu i Manili.

Srbija je opravdala ulogu favorita kao domaćin turnira, i u finalu je ubedljivo porazila selekciju Portorika. Sve je bilo gotovo posle prve četvrine, posle koje je srpska ekipa imala veliku prednost od 37:11. Već na poluvremenu je bilo surovih 60:27 za ekipu Aleksandra Đorđevića i tu je praktično odlučeno pitanje pobednika. Sjajne partije u finalnom meču su pružili Bogdan Bogdanović sa 26, i Nikola Jokić sa 23 poena koji je na kraju proglašen za MVP. 

U Torinu je odigran daleko najzanimljiviji turnir i pobednik je odlučen tek posle produžetka. Tokom većeg dela meča Hrvati su imali prednost protiv Italijana. Ta prednost je u nekim trenucima bila i dvocifrena, ali je Italija uspela nekako da izbori produžetak košem Melija. Ipak, to je i bilo sve od Italijana. U dodatnih pet minuta Hrvatska je bolje odigrala i imala je više koncentracije, što je bilo sasvim dovoljno za 84:77 i plasman na Olimpijske igre. 

I poslednja karta je otišla u Francusku, koja je trijumfovala u dalekoj Manili protiv Kanade rezultatom 83:74. Francuzi su imali apsolutnu kontrolu u tom meču, tokom kojeg su imali i dvocifrenu prednost. Na oko tri minuta pred kraj meča, Kanada je prišla na samo tri poena minusa (64:67). Bio je to alarm za Tonija Parkera, koji je vezao nekoliko poena i odveo Francuze na sigurnih 75:66.

Završetkom kvalifikacija poznate su sve ekipe na Olimpijskim igrama i sastavi grupa. Grupu A će činiti reprezentacije Amerike, Venecuele, Kine, Australije, Srbije i Francuske, dok će u B grupi igrati Argentina, Španija, Litvanija, Brazil, Nigerija i Hrvatska.kosarkaska-lopta-1024x685

 

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...