fbpx
spot_img

U Evropi i Srbiji žene su obrazovanije od muškaraca

Jaz u zaradama u Evropskoj uniji iznosi 16 odsto u korist muškaraca, a u Srbiji, čak i u sektoru zdravstva i socijalne zaštite u kojoj žene čine većinu zaposlenih, u proseku su za 15.463 dinara manje plaćene u u odnosu na muške kolege.

Gotovo u svim zemljama Evrope žene čine obrazovaniji deo populacije, a podaci Evrostata govore da je na univerzitetima u EU tokom 2015. godine diplomiralo pet miliona studenata – većinu njih čine žene. Estonija ima najveći procenat žena među diplomiranim studentima, ali i najveću razliku u platama između žena i muškaraca koja iznosi 27 odsto. Analiza Evropskog statističkog biroa takođe svedoči da žene čine većinsku radnu snagu u profesijama kao što su obrazovanje i zdravstvo, dok muškarci dominiraju u informacionim tehnologijama i inženjerskim zanimanjima.

I dok ekonomisti skreću pažnju na činjenicu da jaz u zaradama u Evropskoj uniji iznosi 16 odsto u korist muškaraca, glavna tema u britanskim medijima ovih dana su razlike u platama između žena i muškaraca zaposlenih na Bi-Bi-Siju.

Autor: Katarina Đorđević

Izvor: Politika

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.