fbpx
spot_img

Uči od učitelja

Foto: Zoran Todorović
Foto: Zoran Todorović

U moru besmislica koje donosi svakodnevica, evo još jedne. Završih svojevremeno Pedagošku akademiju za obrazovanje nastavnika razredne nastave i dobih zvanje zvanično, overeno potpisom i pečatom u diplomi „nastavnik razredne nastave“. A onda reših malo da se doškolujem, pa završih i Pedagoški fakultet i dobih zvanje zvanično, overeno potpisom i pečatom  „profesor razredne nastave“. A u stvari sam učitelj. Piše na papriru lepo: „Učitelju, volim Vas“. I nacrtano jedno veliko srce. Crveno. Pokrećem inicijativu ovim putem i zvanično da se ta besmislica napokon ispravi i da svi Pedagoški fakulteti koji obrazuju učitelje postanu Učiteljski fakulteti i da se dobije zvanje na kraju uspešnog školovanja overeno pečatom i potpisom u diplomi „učitelj“. Time bi se ispravila višedecenijska besmislica i napokon stvari postavile na svoje mesto. Srce bi bilo na mestu.

A kad spomenuh srce, ne mogu a da se u ovom tekstu ne dodaknem ljubavi. Ti potpisi, pečati…koliko u stvarnosti ne znače ništa…Pokazuje i ta besmislica…svi neki nastavnici, profesori, doktori, masteri(obećali su pri upisu fakulteta i zvanje mastera(izgleda ostade samo obećanje…radovanje)), flomasteri…a u stvarnosti u srcu piše jednostavno lepo onako kako i jeste – učitelj. Razmišljao sam koliko neki papiri sa potpisima i pečatima mogu da budu privid samo…Recimo, zar nije brak ozvaničenje i institucionalizovanje ljubavi? Sa sve potpisom, pečatom, prstenom i svedocima. A koliko znate samo brakova ili „ozbiljnih veza“ koje same zvanično dokazuju i potvrđuju ljubav, a suštinski, u stvarnosti od ljubavi nema ni srca na papiru. Besmislica. Ovu drugu besmislicu je nemoguće ispraviti, ali ovu prvu je moguće. Pa, ispravimo je.

I za kraj da se dotaknem naslova. Beše puno nekih ljubavnih poligona do sada. Isprobavahu se na meni poprilično. I nekako, čim se uvežbaju i nauče, odlaze. Isprve mi bude krivo, izdruge mi bude i malo krivo i posle kada se setim, kada prođe neko određeno vreme…ponekada pustim i neku suzu, živ sam čovek. Pa obrišem rukavom, opraće majka. Dok još može. I kažem sebi:

– Ne ljuti se, nemoj da ti bude krivo, nemoj da ti bude žao. Ipak, ti si učitelj.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.