fbpx
spot_img

Ukratko: I Bim, i Bum, i ‘Tras’!

 

 

Foto: Mišo Koprivica

    Ovi bučni i nestašni klinci spadaju u najstarije (tj. najranije, od 1897…) i najdugovečnije junake stripa u pravom smislu reči – da podsetimo, po naški zvani Bim i Bum, u originalu su se pojavili kao…. Nećemo sad previše da direktno podsećamo na razvoj i popularnost ovog stripa,niti da se osvrćemo na probleme sa autorskim pravima kod originalnih autora i izdavača, te na dualizam koji je rezultirao pojavom dve verzije ovog stripa (Captain & Kids, odnosno Katzenjammer Kids) – za to je predviđen link pri kraju ovog priloga.  Pošto ovakvi junaci često ispadnu dosta uspešni u svojim nestašlucima i zvrčkama, trenutno nam je namera da ih za promenu prikažemo u nekim situacijama kad na kraju ispadnu nezadovoljni, ili čak izvuku malo deblji kraj (zar ne navijamo npr. ponekad baš za Toma ane za Džerija, za Vilija Kojota, spram Ptice trkačice…?) – nije ni to tako teško naći! Pa, osvežimo se sa ovih par-nepar zgoda…

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: Mišo Koprivica

(Obratite pažnju na mačku (divlju) koja u režiji Bima i Buma balansira u kavezu uglavljenom između  stuba i tavanice, dok Bam nije prikačio kavez o tavanicu!)

Foto: Mišo Koprivica

Radi podsećanja, evo i prvog priloga o ovim klincima u Pokazivaču, taman od pre neke tri godine:

 

Uz Bima i Buma, tresla bi se šuma!

 

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.