fbpx
spot_img

Uz Bima i Buma, tresla bi se šuma!

kids&inspector
www.mycomicshop. com/search?TID= 352571

  Bim i Bum, dva prosta i efektno zvučna imena, poput praska… Ovi nemirni blizanci (sasvim nakratko, najpre su bila prikazana trojica!) ugledali su svetlost dana krajem 19. veka, ainspirisani su pojavom dua Max & Moritz, iz priče Vilhelma Buša od nekoliko decenija pre.  Doskočivši uveliko u 21. vek, još uvek istrajavaju u nekim izdanjima, što ih čini junacima ne samo jednog od najstarijih stripova na svetu, već i najstarijeg kiji još uvek izlazi! No, krenimo redom.
U decembru davne 1897. ovi klinci su se prvi put pojavila u podlisku American Humorist, nedeljnog dodatka New York Journal-a, medijskog magnata V. R. Hersta. Njihov autor, Rudolf Dirks (1877-1968), očito nije krio svoje nemačko poreklo kad je strip nazvao The Katzenjammer Kids i kad je većini bitnih likova dodelio karakterističan govor u vidu engleskog sa određenim nemačkim primesama. No, to, za naše čitaoce pogotovo, suštinski nije tako bitno… kao ni činjenica da se nakon radno-autorsko-izdavačkih sporova izrodila dva skoro identična stripa: pored gorepomenutog, pojavio se i The Captain and the Kids, (Dirks je počeo da ga radi za konkurentsku Pulicerovu kompaniju; prvobitno se ovaj zvao Hans und Fritz, kako se u originalu zovu nevaljali mali protagonisti) koji je opstao negde do 1979. Naziv uspešnije i dugotrajnije verzije potiče od nemačke reči Katzenjammer koja doslovce označava mačju dernjavu, ali u određenom žargonu značenje se proteže i do značenja mamurluk!
Kod nas se ovaj strip prvi put pojavio tek 1939. u 20-om broju “Politikinog Zabavnika” i izlazio je prilično redovno u vidu jedne strip table do 1980 I neke. U tom razdoblju kao crtači figuriraju, jedan za drugim Kner, Č. Viner, Džo Mjuzial (Joe Musial, od 1956. do 1976.), Majk Seniš i A. DeČezare.

                                                    – Ambijent i likovi –

jarac i knjiga
www.mycomicshop.com/search?TID=352571

   Dogodovštine u ovom stripu odvijaju se na neimenovanom afričkom ostrvu (u nekim verzijama bi se reklo polinezijsko, bez naznaka o nekom kolonizatorstvu, pogotovo bez aluzija na Nemačku!) kojim upravlja urođenički kralj Bongo, a u stripu se tek povremeno pojavljuje. Većina zgoda i nezgoda se odvija u nekom domaćem porodičnom ambijentu koji bi mogao delovati skoro univerzalno kao neki rustikalni evropski (čak i kontinentalno), premda se po prisustvu određenih primeraka flore i faune da uvideti da je to ipak nešto drugo.
Suština je uglavnom u izvrdavanju i izvrgivanju ruglu raznih oblika autoriteta odraslih: tu je najznačajnija i najmoćnija Mama – ona oštro reaguje na zabušavanje drugih junaka kad su u pitanju kućevne obaveze, a

http://scoop.diamondgalleries.com/Home/4/1/73/1016?articleID=42480
http://scoop.diamondgalleries.com/Home/4/1/73/1016?articleID=42480

naravno često se ispoljava i kao topla zaštitnička figura. Od nje cvika i korpulentni bradati Kapetan – koji se izgleda zauvek nasukao na ostrvu, i koji je preko stadijuma gosta implicitno stekao neku funkciju očuha, dakle člana porodice i (neodgovornog!) domaćina. Kapetana izluđuju nestašluci Bima i Buma (pogotovo se trude da mu napakoste kad želi da se odmara u stolici) i, u vidu neke ravnoteže, on pretrpi dosta toga, ali često i njih dvojica izvuku deblji kraj. Ipak, ima momenata koji upućuju i na topliji i konstruktivniji odnos između njega i dečaka, naročito u nekim animiranim ostvarenjima. Zatim se pojavljje dugobradi Inspektor (Der Inspector) kao predstavnik prosvetnih vlasti, ali uglavnom ga vidimo kako sa Kapetanom provodi vreme uz kartanje i pijuckanje, i takođe je smatran dovoljno odomaćenim da bi i njemu sledovale određene obaveze! (ugl. struganje drva sa Kapetanom) Tu je i profesorka Mis Algebra (Miss Twiddle, od 1930.), stroga i osetljiva, a uskoro se pojavljuje njena pitoma nećaka Lena, koja se izgleda ne razdvaja od lilihipa, kao i bivši uzoran učenik Bam (Rolo Rhubarb) – nalickan i samo naizgled primernog ponašanja, a takođe sklon smicalicama, naročito ako može da prebaci krivicu na Bima i Buma!

Vrlo rano se počelo sa pozorišnim skečevima i izradom kraćih crtanih filmova sa ovim junacima – u fazi zvučnog filma pod okriljem MGM-a, ali bez nekog zavidnog uspeha.
The Katzenjammer Kids se izdaje kao godišnji strip album u Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, a na kraju još recimo da je 2009. po originalnom autoru R.. Dirksu, nazvana jedna ulica u nemačkom Hajdeu, njegovom rodnom gradu.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.
WordPress PopUp Plugin