fbpx
spot_img

UKS: Određeni dobitnici nagrade Radoje Domanović

Beograd, 4. mart – Nagrada „Radoje Domanović“, Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je Dragoslavu Mihailoviću (Ćuprija, 1930), iz Beograda, romanopiscu, pripovedaču, scenaristi, dramaturgu, redovnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti, čija dela, „Kad su cvetale tikve“, „Petrijin venac“ i „Čizmaši“, pripadaju i vrhu srpske satirične književnosti.

Ovo priznanje ravnopravno je pripalo i Milomiru Đukanoviću (Milina kod Loznice, 1948), takođe iz Beograda, autoru satiričnih priča, pesama i aforizama i dugogodišnjem novinaru i uredniku satiričnog lista „Jež“ i Televizije Beograd.

Priznanje za najznačajniju knjigu satirične poezije u 2021. godini poneli su Vojislav Vukotić (1941), iz Beograda za delo „Platonski čitaoci“ (Udruženje književnika Srbije, Beograd) i Andrija Radulović (1970), iz Podgorice za zbirku „General i lasta“ (Udruženje književnika Crne Gore).

Najboljim knjigama aforizama u protekloj godini ravnopravno su proglašene zbirke „Umnjaci izrastaju kasnije“ (Narodna biblioteka Zvornik), Stanislava Tomića (1986), iz Zvornika i „Sizifove fusnote“ („Alma“ Beograd), Branka Vukovića (1980), iz Podgorice.

Po mišljenju žirija, nauspeliji satirični roman, objavljen prošle godine, je naslov „Obala nesanice“ („Štampar Makarije“, Beograd), autora Milana Kneževića (1980), iz Podgorice.
Najvrednija antologija koja predstavlja satiričnu književnost je Antologija srpskog aforizma „Godine zapleta“, koju je objavila Narodna biblioteka „Rade Drainac“ iz Prokuplja, a priredio je književnik Dragan Ognjanović (1972), takođe iz ovog grada.

Priznanje za teorijski doprinos satiri pripalo je dr Milovanu Gočmancu (1941), iz Kruševca, za knjigu „Ingenijum inventivne aforistike („Svitak“, Požega) – o književnom delu aforističara Miroslava Sredanovića iz Beograda.

Priznanje „Ekselencija satire“, koje se tradicionalno dodeljuje najboljim stranim satiričarima dobili su pesnik i profesor univerziteta dr Slavomir Gvozdenović iz Temišvara (Rumunija), romanopisac i esejista Veselin Mišnić, iz Kolašina (Crna Gora), pesnik i aforističar Miladin Berić iz Banjaluke (BiH), aforističar Tomislav Supek iz Zagreba (Hrvatska), satiričarka Maja Cekova iz Varne (Bugarska) i aforističar i predsednik Moskovskog kluba aforistike Aleksandar Minčenkov iz Moskve (Rusija).

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić i Slađana Mitrović.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno tokom aprila, na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.