fbpx
spot_img

Uzorci fantastike i ‘superherojstva’… po Džilu Kejnu

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

 

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

Džil Kejn (Gil Kane 1926 – 2000) bi se mogao smatrati jednim od najznačajnijih izdanaka u svetu

stripa koje je iznedrilo baltičko podneblje. Rođen je u Rigi kao Eli Kac (Katz; pretpostavljate, pod okriljem Davidove zvezde) Već kao mali je sa roditeljima otpirjao preko Atlantika… Da preskočićemo njegov razvoj u mladosti, samo žemo potvrditi da je ubrzo počeo da se razvija čitajući strip, koji je tokom 1930-ih počeo da poprima klasične formate dugometražne avanture. Ostvarivši nešto ličnih kvalifikacija, i pre svojih 20 godina počeo je da se angažuje tu i tamo kao crtač (i kao jedan od tušadžija npr. u stripu “The Spawn of Death”, 1944.). Vremenom je razvio razne pseudonime, kao što su Pen Star, Scott Edward, Stacktil, Phil Martel i Gil Stack, utvrdivši se u nekom trenu na Gil Kane, po kojem ga uglavnom i znamo..

Kejna smo ovde uvrstili među autore koji imaju veze sa ‘uzorcima fantastike’ – možda i umesna odrednica, ako aludiramo na

Foto: lambiek.net
Foto: lambiek.net

zamah i kvalitet; što se tiče sadržaja, bilo je tu i vesterna, i klasične avanture – ‘Johnny Thunder’, ‘Hopalong Cassidy’, ‘Matt Savage’, ‘The Trigger Twins’, ‘Nighthawk’, ‘Jungle Book’… Bilo je i čistih SF ostvarenja, ali uglavnom se proslavio kao autor i koautor u stripovima o superherojima (dobro, i to je zapravo fantastika.)  Pre nego što izređamo jednu seriju ostvarenja u kojima je imao udela, naglasićemo da je on  tipičan predstavnik timskog i sukcesivnog rada koji je naročito došao do izražaja upravo u  izdanjima  Marvel Comics-a i DC Comics-a, dvema glavnim kućama koje su udomile njegova ostvarenja.

 Dakle, ne u funkciji izvornog autora, njegova vešta ruka je uzela učešća u crtanju Supermena, Spajdermena, Betmena, Fleša, Tora, Derdevila, pomalo Flaša Gordona, tu su i stripovi  Atari Force, Blue Beetle, Teen Titans, Forbidden Tales of Dark Mansion, Captain Action (interesantna sinteza preuzimanja  moći i obličja nekoliko klasičnih, već pomenutih superheroja…), His Name is… Savage (1968.) T.H.U.N.D.E.R.  Agents (jedino to i Undersea Agents za Tower Comics, 1965-67. ) i mnogi, mnogi drugi. Red je pomenuti, u studijima u kojima je on šarao i žario, zaslužni pregaoci behu i Džek Kirbi – takoreći jedan od glavnih mentora, pa Stiv Ditko, Džon Romita (sr. i jr.), Roj Tomas, Džulijus Švarc (Schwartz), Voli (Wally) Vud i, naravno, veliki urednik i zamešatelj Marvela, Sten Li.

Foto: lambiek.net
Foto: lambiek.net

Nekolicina stripova koji malo više predstavljaju njegov zaštitni znak su svakako Green Lantern (sa Džonom Brumom, Bilom Fingerom i M. Nodelom), Atom (scen. Gardner Foks, saradnik na zapletu izdavač J. Švarc), Captain Action (nadovezao se na rad Volija Vuda (koji beše značajan i po radu na Power Girl!); serija prigodnih prizora može se pogledati npr. na

http://beachbumcomics.blogspot.rs/2014/10/courageous-captain-action.html) i Zvezdani jastrebovi (Star Hawks, sa scen. Ronom Gulartom), kojima ćemo sledeći put posvetiti još malo pažnje.

Odlikovao se dinamičnim prikazom figura, emotivno nabijenim karakterima i veštim inovacijama u scenama neposrednih borbi i kadriranju; bio je i idejna podrška i glasnogovornik koji je industriji stripa omogućio da stekne i stabilizuje po nešto od davno zasluženog ugleda. Umro je u Majamiju od komplikacija kancerogenog tipa, krajem januara 2000.

Za svoj rad Kejn je primio brojne nagrade, npr.  od strane National Cartoonist Society -više puta tokom 1970-ih, Story Strip Award 1977. za Star Hawks,  Shazam Award, Eisner Award i Harvey Award (Kirby Hall of Fame, 1997.)

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.