16. Decembra 2019. | 03:17
Početna / Drugo / Vaskršnje radionice “Jutra plavog sljeza”

Vaskršnje radionice “Jutra plavog sljeza”

Vaskršnje radionice koje su ove godine organizovali članovi Sekcije “Jutra plavog sljeza” bile su prave riznice ljepote. Osim pravljenja čestitki, bojenja i oslikavanja jaja, djeca su uživala slušajući „Vaskršnje priče“.
Neobična i zanimljiva bila su pojašnjenja o crtežima koji se tradicionalno nalaze na vaskršnjim jajima. To su slike koje podsjećaju na hrišćanski život: krst, pšenica i grožđe, riba, zvona, svijeća, lađa. Кrst-znak vaskrsenja i vječnog života. Pšenica i grožđe potrebni su da se naprave hljeb i vino, a Sveti Duh ih tokom Svete Liturgije pretvara u tijelo i krv Hristovu, simbol pričešća. Riba, znak raspoznavanja, je riječ nastala od početnih slova grčkih riječi „Isus Hristos Sin Božji Spasitelj“. Zvona nas zovu na bogosluženje i prate od rođenja do smrti. Svijeća je „svjetlost svijetu“. Zemaljski život je putovanje, a crkva je lađa koja vodi spasenju.
Tokom radionica organizovan je i kviz provjere znanja, šta su djeca zapamtila iz dosadašnjih razgovora o Vaskrsu i šta su novo naučili. S obzirom na pokazano znanje zaslužuju samo pohvale.
Nakon što su dovršili radove i postavili izložbu rukotvorina, zabavili su se neobičnom igrom „Кo je ukrao jaje?“ Učionica je bila ispunjena smijehom, radošću i veselim dječjim usklicima. Uživali su i roditelji, i deke, i bake.
Na kraju je pjesma Jovana Jovanovića Zmaja „ Hristos Vaskrs“  bila divna vaskršnja čestitka odrecitovana sa mnogo ljubavi.
Sekcija „Jutra plavog sljeza“ djeluje pri Crkvenoj opštini Tuzla već šest godina njegujući srpski jezik, tradiciju i kulturu, a vodi je Mirjana Lazarević, nastavnik srpskog jezika. Sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Hrizostoma, sekcija je 2015. godine nastavila rad u novoj učionici, u prostorijama Vladičanskog dvora u Tuzli.
Zahvaljujući projektima koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije obezbijeđena su sredstva za opremanje, a donacijama se obogaćuje knjižni fond.
U planu su nove kreativne radionice, ali i aktivnosti kojima će se obilježiti značajni datumi.

 

 

Share on Facebook
Facebook
Novakujem

O autoru: Jutra plavog sljeza Tuzla

Jutra plavog sljeza Tuzla
Sekcija okuplja učenike iz više tuzlanskih osnovnih škola. Zadatak njenih članova je očuvanje i njegovanje srpskog jezika, pisma i kulturnog i vjerskog identiteta. Sekciju vodi nastavnik srpskog jezika i književnosti Mirjana Lazarević.