fbpx
spot_img

Vaskršnje radionice „Jutra plavog sljeza“

Vaskršnje radionice koje su ove godine organizovali članovi Sekcije „Jutra plavog sljeza“ bile su prave riznice ljepote. Osim pravljenja čestitki, bojenja i oslikavanja jaja, djeca su uživala slušajući „Vaskršnje priče“.
Neobična i zanimljiva bila su pojašnjenja o crtežima koji se tradicionalno nalaze na vaskršnjim jajima. To su slike koje podsjećaju na hrišćanski život: krst, pšenica i grožđe, riba, zvona, svijeća, lađa. Кrst-znak vaskrsenja i vječnog života. Pšenica i grožđe potrebni su da se naprave hljeb i vino, a Sveti Duh ih tokom Svete Liturgije pretvara u tijelo i krv Hristovu, simbol pričešća. Riba, znak raspoznavanja, je riječ nastala od početnih slova grčkih riječi „Isus Hristos Sin Božji Spasitelj“. Zvona nas zovu na bogosluženje i prate od rođenja do smrti. Svijeća je „svjetlost svijetu“. Zemaljski život je putovanje, a crkva je lađa koja vodi spasenju.
Tokom radionica organizovan je i kviz provjere znanja, šta su djeca zapamtila iz dosadašnjih razgovora o Vaskrsu i šta su novo naučili. S obzirom na pokazano znanje zaslužuju samo pohvale.
Nakon što su dovršili radove i postavili izložbu rukotvorina, zabavili su se neobičnom igrom „Кo je ukrao jaje?“ Učionica je bila ispunjena smijehom, radošću i veselim dječjim usklicima. Uživali su i roditelji, i deke, i bake.
Na kraju je pjesma Jovana Jovanovića Zmaja „ Hristos Vaskrs“  bila divna vaskršnja čestitka odrecitovana sa mnogo ljubavi.
Sekcija „Jutra plavog sljeza“ djeluje pri Crkvenoj opštini Tuzla već šest godina njegujući srpski jezik, tradiciju i kulturu, a vodi je Mirjana Lazarević, nastavnik srpskog jezika. Sa blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Hrizostoma, sekcija je 2015. godine nastavila rad u novoj učionici, u prostorijama Vladičanskog dvora u Tuzli.
Zahvaljujući projektima koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije obezbijeđena su sredstva za opremanje, a donacijama se obogaćuje knjižni fond.
U planu su nove kreativne radionice, ali i aktivnosti kojima će se obilježiti značajni datumi.

 

 

Jutra plavog sljeza Tuzla
Jutra plavog sljeza Tuzla
Sekcija okuplja učenike iz više tuzlanskih osnovnih škola. Zadatak njenih članova je očuvanje i njegovanje srpskog jezika, pisma i kulturnog i vjerskog identiteta. Sekciju vodi nastavnik srpskog jezika i književnosti Mirjana Lazarević.