fbpx
spot_img

Vaskršnje radionice u Tuzli

Ciklus Vaskršnjih radionica u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ povodom velikog praznika Vaskrsa, u Tuzli, završen je na Veliku subotu.

Veliku pomoć u organizaciji i realizaciji ovih aktivnosti pružila je „Prosvjetina“ grupa žena, koja svoje aktivnosti temelji na tradiciji Dobrotvorne zadruge „Srpkinja“. To su bila prosvjetna i humanitarna udruženja srpskih žena u Austro-Ugarskoj, a u Tuzli je osnovana daleke 1907. godine. Zadruga je sa Pododborom Prosvjete u Tuzli osnovala Đački dom i brinula o ishrani pitomaca. Želja je da se djelo Zadruge otrgne od zaborava.

Tokom aprila djeca su bojila jaja, pravila maštovite čestitke, slušala o prazniku, načinu proslavljanja, tradiciji vezanoj za proslavljanje ovog praznika, zanimljivostima, a kroz stihove Jovana Jovanovića Zmaja otkrivala narodne mudrosti.

Kao i svake godine organizovana je izložba Vaskršnjih radova sa drugarima iz osnovnih škola. Čak 26 osnovnih škola iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, učestvovalo je u ovoj svojevrsnoj smotri dječjeg stvaralaštva.

Cilj ovih radionica je očuvanje tradicije i običaja, jezika i pisma, a posebno shvatanje smisla i značenja Vaskrsa.

„Kao praznik svetlosti i života, Uskrs nam otkriva kapije nebeskog sveta, gde anđeoska pesma i molitva blagodarnosti Bogu nikad ne prestaju.” kaže vladika Nikolaj.

Vaskrs, riječ utjehe, nade, radosti, najveći praznik, dočekan je veselog srca, vedre i srećne duše.

 

SPKD "Prosvjeta" Tuzla
SPKD "Prosvjeta" Tuzla
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli je osnovano 6. juna 1904. godine sa ciljem očuvanja srpske kulture i identiteta, razvija prosvjetne, kulturne, sportske i druge aktivnosti s drugim narodima u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovim društvima.