fbpx
spot_img

Vez je ponovo u modi: Mali kurs tradicionalnog ukrašavanja, za početnike (VIDEO)

Sa cvetanjem proleća procvetao je i novi/stari modni trend – ručno vezeni cvetni motivi! I to na svim komadima garderobe – košuljama, jaknama, pantalonama, farmericama, haljinama, torbama pa čak i obući. Tradicionalni vez vratio se na velika vrata u modnu industriju, što je obradovalo mnoge zaljubljenike u tradiciju. Za sve one koji vole da ukrašavaju svoju garderobu i asesoare, a nemaju od koga da nauče ponešto o vezenju, spremili smo mali vodič.

Nekada je svaka devojka pre udaje morala znati da plete, štrika i veze. Pomoću tehnike vezenja, možete da imate unikatne stolnjake, posteljinu, ukrasne miljee, jedinstvene detalje na majicama… Ako usavršite tehniku vezenja, možete da pređete i na goblene! Danas postoje razne radionice i kursevi ovakvih zanata, a mi ćemo pokušati da vam u najkraćim crtama predstavimo ceo postupak vezenja i nekoliko različitih bodova. Za početak, evo koji vam je materijal potreban, a sve se može pronaći u pozamanterijama:

Foto: YoutTube, Hand Embroidery: Bullion Knot Stitch

Obruč za vezenje – Sastoji se od dva obruča i jednog šrafa na vrhu. Odvojite obruč bez šrafa i preko njega raširite tkaninu, pa preko prebacite obruč sa šrafom, raširite ga blago tako da obuhvati drugi obuč i tkaninu i dobro zategnite šraf. Povucite tkaninu sa svih strana, kako bi platno u obruču bilo lepo zategnuto.

Tkanina – Prilikom odabira tkanine, vodite računa o broju i gustini čvorova – ako je previše gusto i jako, igla će teško prolaziti i vezenje će biti praktično nemoguće. Najbolji izbor kada je reč o vezenju jesu tkanine poput muslina, pamuka, aide, lureksa i lana.
Igla za vezenje – Igla može biti i obična, ali igle za vezenje imaju veći otvor za konac, što je dobar izbor ako koristite svih 6 slojeva.
Konac za vezenje – Dostupan je u najrazličitijim bojama, a može da se u kupi u svim pozamanterijama. Konac za vezenje sastoji se od 6 slojeva, koji mogu da se razdvoje. Možete da koristite svih šest ili manje, u zavisnosti od veštine.

Koliko slojeva konca treba da koristite? U trendu vezenja trenutno su što deblje linije. Dakle, možete da koristite svih šest slojeva konca, ali pazite na šablon. Ako želite deblje linije koji će naglasiti neki suptilni detalj, dovoljna su tri sloja. Za fine, ali uočljive linije dovoljna su dva, a delikatne detalje možete da radite i sa samo jednim slojem.
Odvajanje slojeva konca – Jednostavno, uzmite vrh konca, pri vrhu prstima razdvojte slojeve i izvucite onoliko koliko vam treba, odnosno ne treba, pazeći da se ostali slojevi ne razdvoje. Sve detalje postavljanja obruča i pripreme konca možete da pogledate u videu na kraju teksta.

Sada ste spremni da počnete sa vezenjem! Uvucite konac sa željenim brojem slojeva u iglu, jedan kraj vežite u čvorić, a drugi neka ostane slobodan, samo pazite da se ne izvuče iz igle. Grafitnom olovkom blago izvucite liniju željenog oblika i odaberite bod koji vam je najlepši, a mi vam predstavljamo 7 osnovnih, jednostavnih, a prelepih:
Trčeći bod – Veoma sličan ručnom šivenju – odozdo provucite iglu kroz platno i jednostavno “gurajte” preko linije.

Obrnuti bod – Odličan za ispisivanje slova ili uokvirivanje. Odozdo provucite iglu i napravite mali šav, kao kad šijete, tako da igla opet bude ispod. Zatim je opet uvucite odozdo, ali kao da želite da preskočite jedan šav. Zatim se “vratite unazad” i popunite tu rupu.

Razdvojeni bod Veoma zanimljiv za naglašavanje detalja, jer zbog tehnike boda konac dobija puniju teksturu. Uvucite konac odozdo i napravite jedan standardni šav, pa noktom blago razdvojite slojeve konca na sredini šava. Potom odozdo provucite iglu tako da prođe kroz sredinu tog istog šava, pa odatle opet napravite standardni šav.

Bod stabljika Ime je dobio jer se najčešće koristi za vezenje stabljika cvetova. Uvucite iglu odozdo, i krenite kao da ćete praviti standardni šav, ali ne zatežite konac, već ostavite malu omčicu. Pridržavajte je prstom druge ruke, a iglu odozdo provucite na sredini čava i zategnite. Nastavite dalje sa pravljenjem omčica, a iglu odozdo uvlačite uz kraj prethodnog šava.

Francuski čvor Odličan bod za ispunjavanje. Uvucite iglu odozdo, obmotajte konac tri puta oko vrha igle, pomoću prsta ig držite pa ubodite na isto mesto, tako da igla prođe kroz namotan konac i ostavi čvor za sobom.

Lanac bod – Uvucite iglu odozdo, držite konac i opet ubodite na isto mesto, ali s lica, kao da radite trčeći bod. Zatim zavucite slobodan deo konca ispod igle i povucite, a zatim nastavite da obadate s lica kroz “alku”. Odličan bod za spoljašnje linije.

Sve detalje izvođenja bodova možete pogledati u sledećim video prilozima:

Izvor: Stil, Opanak

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.