fbpx

Više od 2.500 slobodnih mjesta za upis na fakultete u Republici Srpskoj

Više od 2.500 slobodnih mjesta za upis na fakultete u Republici Srpskoj

Više od dvije i po hiljade mjesta ostalo je prazno na dva univerziteta u Srpskoj. Nezapamćeno slab odziv maturanata u prvom upisnom krugu dokazuje i činjenica da se za brucoše bore i, dosad među najpopularnijima, banjalučki Pravni i Ekonomski fakultet.

Zasad su popunjeni samo Medicinski i novooformljeni Fakultet za bezbjednost. Odlazak na studije u inostranstvo, i demografski sunovrat glavni su krivci za takvu sliku. O trošku države, na oba univerziteta, ima mjesta za još 441 brucoša.

“U zadnjih pet-šest godina, govori se o manjem broju od pet do osam hiljada maturanata u RS. To svakako mora imati direktan uticaj na brojnost kandidata koji se prijavljuju ne samo na Univerzitet u Banjaluci, nego na bilo koji”, rekao je rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga.

Možda na sve to utiču i podaci sa biroa da posao nikako da dočekaju oni sa fakultetskim diplomama.

Ne ohrabruju ni istraživanja po kojima je BiH prva na svijetu po nezaposlenosti među mlađima do 24 godine. One koji su popunili kvote ovakvi podaci i ne zabrinjavaju mnogo.

“Usaglašavamo upisnu kvotu sa MUP-om, kako bi studenti koji završe ovaj fakultet momentalno dobili zaposlenje. Ne želimo da školujemo studente koji će potom odlaziti na Zavod za zapošljavanje”, rekao je v.d. dekana Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Ni taj recept ne upali svaki put, žale se na prijedorskom Rudarskom fakultetu. Iako su ove godine planirali novi smjer, geološko inženjerstvo, na taj program se do sada niko nije prijavio, iako je radno mjesto, nakon škole, zagarantovano.

“Pozivamo još jednom srednjoškolce da razmisle i da probaju još jednom da upišu studijski program geološko inžinjerstvo, jer bi želio da im poručim da praktično na birou u Prijedoru, odnosno ovim gravitirajućim opštinama nema geoloških inžinjera na birou rada”, rekao je dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić.

Nisu se proslavili ni na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, gdje je ostalo više od 200 slobodnih mjesta, a ništa bolje nije ni na Poljoprivrednom. U Istočnom Sarajevu u drugom krugu će moći da se upiše 1.235 studenata. A samo pet dana ostalo je do upisa.

Izvor: buka.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.